Zahvaljujući Institutu KULT udvostručena sredstva za mlade u Banjoj Luci

Generalni direktor Instituta za razvoj mladih KULT Jasmin Bešić i gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković potpisali  su danas ugovor o saradnji, putem kojeg će biti omogućeno dvostruko više sredstava za sufinansiranje omladinskih organizacija. Ukupno 60.000 KM, umjesto dosadašnjih 30.000 KM, na raspolaganju su za projekte omladinskim organizacijama Banje Luke.

“Raduje me što je Grad Banja Luka dio ovog projekta, koji će omogućiti veća sredstva za sufinansiranje projekata omladinskih organizacija i organizacija za mlade što će svakako doprinijeti poboljšanju kvaliteta života mladih u našoj zajednici”, rekao je Stanivuković zahvalivši se Institutu jer je prepoznao Banju Luku kao lokalnu zajednicu koja uspješno sarađuje sa mladima.

Šezdeset hiljada maraka bit će dodijeljeno omladinskim organizacijama, čiji projekti su usmjereni na poboljšanje položaja mladih u Banjoj Luci, a u cilju provedbe postojeće omladinske politike Grada Banje Luke.

“Ova saradnja nam je izuzetno značajna, s obzirom na to da omladinske organizacije sa područja Banje Luke njeguju dugu tradiciju postojanja, a Grad Banja Luka svakako raspolaže funkcionalnim prostorom Doma omladine, a ima i jako dobru saradnju sa omladinskim organizacijama”, rekao je generalni direktor Instituta za razvoj mladih KULT, Jasmin Bešić.

Cilj je povećati transparentnost utroška sredstava, mladima osigurati bolji ambijent i veće mogućnosti, kao i uspostaviti model za finansiranje nevladinih organizacija, kako bi mogle ciljano i mjerljivo doprinijeti rješavanju problema mladih kako u lokalnim zajednicama, tako i u BiH. Stoga će Institut zajedno sa Gradom Banja Luka raditi na unapređenju procesa dodjele sredstava za organizacije, kako bi bila poboljšana kvaliteta života mladih u lokalnoj zajednici.

Već u maju će biti raspisan javni poziv za projekte za mlade koje će Institut i Grad Banja Luka podržati iz sredstava ovog fonda, što govori o potrebi i važnosti inicijative.

S ciljem da jedinice lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini dobiju podršku za uspostavljanje modela za finansiranje nevladinih organizacija koje se bave pitanjima mladih, Banja Luka je zajedno sa još tri lokalne zajednice – Teslić, Tuzla i Ilidža, izabrana za učešće u ovom projektu.

Ove aktivnosti dio su inicijative Capacity Building Works, koju podržava Vlade Švicarske, a provodi Institut za razvoj mladih KULT.

image00013

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ekonomski razvojPreduzetništvo

Situaciona analiza: Šta je potrebno za razvoj i održivost biznisa vođenih od strane mladih preduzetnika u BiH?

Institut za razvoj mladih KULT u okviru inicijative Networking Young Entrepreneurs unutar...

Ekonomski razvojRazvoj održivosti

Četiri omladinske organizacije za aktivnosti u Gradu Tuzli dobilo 44.300 KM

Četiri organizacije koje se bave pitanjima mladih jučer su potpisale ugovore sa Gradom...

Ekonomski razvojRazvoj održivosti

Umrežavanje mladih preduzetnika – Put ka izgradnji i održivosti biznisa

Posljednji, četvrti okrugli stol „Umrežavanjem do održivosti biznisa mladih preduzetnika“, održan je...

Ekonomski razvojRazvoj održivosti

Umrežavanjem do održivosti biznisa mladih preduzetnika: Okrugli stol održan u Doboju

Okrugli stol “Umrežavanjem do održivosti biznisa mladih preduzetnika“, održan je danas u...