Institut podržao Opštinu Teslić sa 30.000 KM za projekte mladih

Generalni direktor Instituta za razvoj mladih KULT Jasmin Bešić i načelnik Opštine Teslić Milan Miličević potpisali su danas ugovor o partnerstvu, putem kojeg će biti omogućeno 60.000 KM za projekte omladinskih organizacija s područja ove opštine.

 “Ujedinjujemo sredstva, 30.000 KM koje daje Opština Teslić i 30.000 koje daje Institut. Ovim želimo poboljšati procedure dodjele javnih sredstava omladinskim organizacijama, pomoći provedbu omladinske politike koja je njima važeća kao takva, u skladu sa Zakonom o omladinskom organizovanju Republike Srpske. Želimo potaknuti implementaciju, ali i podržati omladinske organizacije koje će doprinijeti poboljšanju položaja mladih na području ove opštine”, rekao je nakon potpisivanja ugovora Jasmin Bešić, generalni direktor Instituta za razvoj mladih KULT.

Osim dodjele grantova omladinskim organizacijama, u okviru potpisanog ugovora planirane su i druge aktivnosti koje se odnose na procjenu i jačanje kapaciteta u omladinskim organizacijama kroz različite seminare, obuke, ali i na sve ono za čime mladi iskažu potrebu. Načelnik Opštine Teslić Milan Miličević zahvalio se Institutu za podršku.

“Sada je prilika da podrška Instituta omogući još više sredstava koje ćemo ove godine dodijeliti mladima. Omladinske organizacije aplicirat će za ovaj projekt. Nadam se da će ponuditi kvalitetne projekte i da će biti vidljivi svim građanima opštine Teslić”, zaključio je Miličević.

Potpisivanje Teslic

Potpisivanju su prisustvovali i predstavnici omladinskih organizacija koje posebno raduje prilika da svoje projekte mogu i implementirati, što bez sredstava ne bi bili u prilici učiniti.

“Ovo je dobra prilika za razvoj omladinskog sektora u Tesliću koji je u uzlaznoj putanji, te za razvoj kapaciteta lokalnih organizacija koje rade sa mladima”, rekao je Marko Lončar iz Omladinskog kluba Teslić.

 

S ciljem da jedinice lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini dobiju podršku za uspostavljanje modela za finansiranje nevladinih organizacija koje se bave pitanjima mladih, četiri lokalne zajednice izabrane su za učešće u ovom projektu. Dosad su potpisani ugovorom sa predstavnicima Teslića, Banje Luke. U ponedjeljak 25. aprila bit će potpisan ugovor i sa Gradom Tuzla. Četvrta lokalna zajednica koja će biti finansijski podržana je Općina Ilidža.

Ove aktivnosti dio su inicijative Capacity Building Works, koju podržava Vlade Švicarske, a provodi Institut za razvoj mladih KULT.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ekonomski razvojPreduzetništvo

Situaciona analiza: Šta je potrebno za razvoj i održivost biznisa vođenih od strane mladih preduzetnika u BiH?

Institut za razvoj mladih KULT u okviru inicijative Networking Young Entrepreneurs unutar...

Ekonomski razvojRazvoj održivosti

Četiri omladinske organizacije za aktivnosti u Gradu Tuzli dobilo 44.300 KM

Četiri organizacije koje se bave pitanjima mladih jučer su potpisale ugovore sa Gradom...

Ekonomski razvojRazvoj održivosti

Umrežavanje mladih preduzetnika – Put ka izgradnji i održivosti biznisa

Posljednji, četvrti okrugli stol „Umrežavanjem do održivosti biznisa mladih preduzetnika“, održan je...

Ekonomski razvojRazvoj održivosti

Umrežavanjem do održivosti biznisa mladih preduzetnika: Okrugli stol održan u Doboju

Okrugli stol “Umrežavanjem do održivosti biznisa mladih preduzetnika“, održan je danas u...