Prilika za ideje mladih: Institut i Grad Tuzla ih podržavaju sa 60.000 KM

Generalni direktor Instituta za razvoj mladih KULT Jasmin Bešić i gradonačelnik Grada Tuzla Jasmin Imamović potpisali su danas ugovor o partnerstvu, kojim će mladima s ovog područja biti na raspolaganju 60.000 KM. Riječ je o podršci i uspostavljanju modela za finansiranje nevladinih organizacija koje se bave pitanjima mladih. 

“Institutu je ovo vrlo značajan ugovor, s obzirom na to da izuzetno cijenimo kako se razvija omladinski rad. Postoji Strategija i Vijeće mladih i na taj način želimo potaknuti omladinske organizacije da pomognu ispunjenju mjera i Strategije prema mladima. Osim toga, želimo i mi učiti i od Grada Tuzla i Grad Tuzla od nas u smislu poboljšanja kriterija dodjele sredstava za omladinske projekte i vidjeti na koji način možemo bolje mjeriti učinke i rezultate projekata”, rekao je prilikom potpisivanja Jasmin Bešić, generalni direktor Instituta za razvoj mladih KULT.

Grad Tuzla je u Strategiji kao jedan od strateških pravaca odredio politiku prema mladima, jer su glavni faktori razvoja ljudi, prirodno i kulturno naslijeđe. Za budućnost razvoja Tuzle najvažniji su mladi, istakao je Imamović zahvalivši se Institutu na ovoj, ali i dugogodišnjoj saradnji.

“Usvojili smo i podstrategiju u odnosu na našu Strategiju razvoja Tuzle do 2026. godine, Strategiju za mlade, osnovali posebnu službu u kojoj imate uz nadležnosti kultura, sport, socijalna zaštita i pitanja mladih. Imamo grantove u Budžetu za projekte koji su vezani za mlade. Sada ide izmjena Poslovnika o radu Gradskog vijeća. Naime, prema postojećem Poslovniku, samo su političke stranke imale predstavnike u radnim tijelima, a sada će i organizacije mladih imati svog predstavnika u Komisiji za mlade. Treba mladima pružiti priliku da nas sutra oni vode, i nas i ovaj grad i ovu zemlju”, zaključio je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Tuzla 1

U Tuzli je registrirana 21 organizacija koja se bavi pitanjima mladih. Nekoliko predstavnika prisustvovalo je sklapanju 60.000 KM vrijedne saradnje, izrazivši zadovoljstvo i radosno pričajući o idejama za projekte kojima će aplicirati za navedena sredstva.

„Meni je ovo izuzetno značajno zato što se Grad Tuzla već jednom pokazao kao pravi prijatelj za naše mlade u Tuzli i da je ovo već naredni korak kojim Grad Tuzla osigurava bolje uvjete i mogućnosti da se mladi aktiviraju i da budu dio progresivnosti, ali i dio kreiranja same politike Grada Tuzla. Samim time što je povećan grant za mlade, znači da se pružila veća mogućnost mladima da direktno kroz svoje projekte utiču na našu lokalnu zajednicu”, sretna je Dina Bajraktarević iz Tuzlanskog otvorenog centra.

S ciljem podrške razvoju mladih u lokalnim zajednicama, četiri lokalne zajednice izabrane su za saradnju sa Institutom. Prošle sedmice potpisani su ugovori i sa Gradom Banja Luka, te Općinom Teslić.

Ove aktivnosti dio su inicijative Capacity Building Works, koju podržava Vlade Švicarske, a provodi Institut za razvoj mladih KULT.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ekonomski razvojPreduzetništvo

Situaciona analiza: Šta je potrebno za razvoj i održivost biznisa vođenih od strane mladih preduzetnika u BiH?

Institut za razvoj mladih KULT u okviru inicijative Networking Young Entrepreneurs unutar...

Ekonomski razvojRazvoj održivosti

Četiri omladinske organizacije za aktivnosti u Gradu Tuzli dobilo 44.300 KM

Četiri organizacije koje se bave pitanjima mladih jučer su potpisale ugovore sa Gradom...

Ekonomski razvojRazvoj održivosti

Umrežavanje mladih preduzetnika – Put ka izgradnji i održivosti biznisa

Posljednji, četvrti okrugli stol „Umrežavanjem do održivosti biznisa mladih preduzetnika“, održan je...

Ekonomski razvojRazvoj održivosti

Umrežavanjem do održivosti biznisa mladih preduzetnika: Okrugli stol održan u Doboju

Okrugli stol “Umrežavanjem do održivosti biznisa mladih preduzetnika“, održan je danas u...