Mladi obojili u narandžasto zajednice širom BiH

Mladi polaznici sedamnaeste generacije Uči, Misli i Djeluj! UMiD 17 obuke za omladinske lidere povodom Narandžastog dana obojili su svoje zajednice u narandžastu boju i time poslali snažnu poruku da su protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Kao svijetla i optimistična boja, narandžasta predstavlja budućnost bez nasilja.

Polaznici UMiD-a 17 osmislili su zajedničku volontersku akciju obilježavanja Narandžastog dana – dana borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, te podijeljeni u timove u nekoliko lokalnih zajednica širom BiH na kreativne načine širili priču i svijest o ovom značajnom problemu.

Tako je povodom Narandžastog dana jučer održan niz aktivnosti koju su osmislili, isplanirali i organizovali mladi i motivirani polaznici UMiD obuke, budući omladinski lideri i liderice.

U Travniku su mladi tokom ulične akcije prolaznicima dijelili ručno izrađene narandžaste ruže uz simbolične poruke, te na taj način mamili osmijehe na lica slučajnih prolaznika.  Građani i građanke Banja Luke mogli su jučer na Trgu Krajine da zavrte točak i osvoje narandžasti zagrljaj, poruku, osmijeh ili neku drugu simboličnu narandžastu sitnicu sa štanda koju su pripremili vrijedni volonteri. Onima najmlađima, kreativni volonteri oslikavali su na rukama crteže u narandžastoj boji razgovarajući o značaju ove boje i dana.

UMiD 17 OrangeDay Istočno Sarajevo 3

Podršku žrtvama nasilja na jednako kreativan način mogli su dati i građani i građanke Novog Grada i to ostavljanjem narandžastog otiska prsta na krošnji ogoljenog drveta, kao nadu i obećanje da će prijaviti svako nasilje kojemu budu svjedoci.

Pored uličnih akcija i edukativnih radionica u Mostaru, Tuzli, Novom Gradu i Istočnom Sarajevu, radionice samoodbrane za žene i djevojčice u Bihaću, Narandžasti dan je obilježen i projekcijom filma Bez Glasa koji prati priču žene koja je preživjela nasilje, kao i online kampanjom „Ženska prava su ljudska prava“ u okviru koje su prikupljene ohrabrujuće poruke podrške ženama žrtvama nasilja.

Zajednička akcija obilježavanja Narandžastog dana UMiD-a 17 završava se danas u Ilidži, postavljanjem SOS sandučića za prijavu nasilja u Richmond Park školi. SOS sanduče služit će za prijavu nasilja, a Richmond Park škola je prva obrazovna institucija koja će pilotirati ovakav vid borbe protiv nasilja.

Galeriju cijele akcije obilježavanja Narandžastog dana možete pogledati ovdje.

Podržavanjem zajedničke volonterske akcije polaznika UMiD-a 17 Instut za razvoj mladih KULT nastavlja da neumorno doprinosi obilježavanju Narandžastog dana i već gotovo deceniju, kroz različite kampanje i aktivnosti, upoznaje javnost o prisutnosti nasilja nad ženama i djevojčicama, educira mlade o načinima prijave i prevencije nasilja, rodnoj ravnopravnosti i pravima žena i djevojčica u našem društvu te šalje poruke podrške žrtvama nasilja.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Kako su mladi u Sarajevu i Banjoj Luci ojačali svoje samopouzdanje i ličnu sigurnost?

U proteklom periodu održane su radionice „Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti“ koje...

Rad s mladimaUMiD teachers

Nastavnici kao lideri u zajednici: Mentalna snaga mladosti

Životni tempo je sve brži a ostvarenje ciljeva i postizanje uspjeha uglavnom...

Obuke i treninzi za omladinske lidereOmladinski radniciRad s mladima

Omladinski rad je temelj za bolju budućnost

Omladinski rad danas igra ključnu ulogu u razvoju mladih ljudi, pomažući im...

Rad s mladimaUMIDp

U susret Lokalnim izborima 2024: Koliko mladi (ne) učestvuju u izbornim procesima?

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je 8. maja 2024. g. donijela...