Umrežavanje mladih preduzetnika – Put ka izgradnji i održivosti biznisa

Posljednji, četvrti okrugli stol „Umrežavanjem do održivosti biznisa mladih preduzetnika“, održan je u Banjoj Luci, u organizaciji Instituta za razvoj mladih KULT. Okrugli stol dio je inicijative „Networking Young Entrepreneurs“ unutar projekta EU4Business koji finansiraju Evropska unija i Vlada SR Njemačke.

Kroz panel diskusije, razgovarano je o izazovima pokretanja, ali i vođenja postojećih biznisa za mlade. Mladi preduzetnici, ekonomski stručnjaci, te omladinski radnici iz javne uprave, podijelili su iskustava i znanja o umrežavanju mladih preduzetnika koji su pokrenuli, ili žele pokrenuti vlastiti biznis. S obzirom na to da je ovo posljednji od četiri okrugla stola, slobodni smo zaključiti, a na osnovu iznesenih mišljenja i iskustava učesnika iz sva četiri grada, da je mladim preduzetnicima potreban početni kapital, mentorstvo, ali i olakšice u prvih godinu dana vođenja biznisa.

„Potrebno je staviti naglasak na održivost biznisa mladih ljudi. Programi podrške pokretanju i registriranju biznisa su kvalitetna mjera koja je pokazala svoju svrsishodnost i opravdanost. Međutim, potrebno je dalje raditi na osmišljavanju programa rasta, razvoja i održivosti biznisa, a ne samo preživljavanja i opstanka, rekla je Ajka Rovčanin, voditeljica Odjela za ekonomski razvoj u Institutu za razvoj mladih KULT.

Kroz panel diskusije razgovarano je dvije ključne teme:

Koji su najveći izazovi mladih preduzetnika u vođenju biznisa i kako ih prevazići?

Panelisti su bili: Marija Trubajić (PoslovniPokloni.ba), Maja Knežević (Grad Banja Luka), Saša Petković (ekonomski stručnjak), Zerina Selimović (Institut za razvoj mladih KULT).

Kako umrežavanje mladih preduzetnika može doprinijeti održivosti njihovih biznisa?

Panelisti su bili: Bojan Ćikić (Agro biznis servis), Petar Radulović (Grad Banja Luka), Ivan Babić (Gradska razvojna agencija Banja Luka), Drago Gverić (Inovacioni centar Banja Luka – ICBL).

eeeee

Strah od pokretanja biznisa kod mladih je opravdan, s obzirom na činjenicu da ne postoje poreske olakšice, na čemu većina učesnika insistira da je potrebno u prvih godinu dana vođenja biznisa, kako bi on i opstao.

Nekoliko je razloga koji govore u prilog neophodnosti pružanja podrške mladim preduzetnicima u BiH, početnicima u ranim fazama pokretanja poslovnih aktivnosti, a to su:

  • Nedostatak poslovnog iskustva i znanja iz oblasti preduzetništva i poslovne ekonomije
  • Nedovoljno izgrađen socijalni kapital, odnosno mreža sa kupcima, dobavljačima, izvorima finansiranja, državom
  • Nepostojanje baze kupaca i neizgrađen marketinški informacioni sistem
  • Nedovoljno raspoloživih eksternih izvora rizičnog kapitala
  • Neizgrađene ili nedovoljno razvijene institucije (nerazvijen preduzetnički ekosistem)
  • Nedostatak mentora, uzora za ugledanje, uopće nizak nivo razvoja preduzetničkog ekosistema.

Marija Trubajić, uspješna je preduzetnica iz Banja Luke koja je istakla kako je umrežavanje put ka izgradnji i proširivanju biznisa.

„Osnivačica sam biznisa PoslovniPokloni.ba, te na ovom događaju učestvujem zajedno sa kolegama preduzetnicima, kao i sa predstavnicima vlasti i organizacija. Ovaj okrugli stol je prilika da se dodatno umrežimo i ojačamo svoju poziciju na tržištu, razmjenjivanjem poslovnih savjeta ili prilika. Ovo je odlična prilika da na taj način poboljšamo tržišnu poziciju, ali i da gradimo put ka regionalnom tržištu, kako bismo naše poslovanje doveli na veći nivo“, istakla je Marija Trubajić, preduzetnica iz Banja Luke.

U okviru projekta je u toku i Istraživanje problema i potreba biznisa mladih preduzetnika, kako bi se identificirali ključni izazovi s kojima se mladi preduzetnici/ce samostalno osnovanih ili naslijeđenih biznisa svakodnevno susreću u njihovom vođenju, te uočile ključne potrebe za daljnji napredak i razvoj.

Prije Banje Luke, okrugli stolovi o ovoj temi održani su i u Doboju, Mostaru, te Sarajevu.

S ciljem jačanja ekonomije BiH, EU4Business projekat Evropske unije podstiče razvoj preduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. Projekat je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija u iznosu od 15 miliona eura bespovratnih sredstava i Savezna Republika Njemačka u iznosu od 1,1 milion eura. Projekat zajednički provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do jula 2022. godine. EU4Business je dio programa Lokalne razvojne strategije – Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u Bosni i Hercegovini, koje podržava Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke. Za više informacija o EU4Business projektu posjetite: www.eu4business.ba.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ekonomski razvojPreduzetništvo

Situaciona analiza: Šta je potrebno za razvoj i održivost biznisa vođenih od strane mladih preduzetnika u BiH?

Institut za razvoj mladih KULT u okviru inicijative Networking Young Entrepreneurs unutar...

Ekonomski razvojRazvoj održivosti

Četiri omladinske organizacije za aktivnosti u Gradu Tuzli dobilo 44.300 KM

Četiri organizacije koje se bave pitanjima mladih jučer su potpisale ugovore sa Gradom...

Ekonomski razvojRazvoj održivosti

Umrežavanjem do održivosti biznisa mladih preduzetnika: Okrugli stol održan u Doboju

Okrugli stol “Umrežavanjem do održivosti biznisa mladih preduzetnika“, održan je danas u...