Umrežavanjem do održivosti biznisa mladih preduzetnika: Okrugli stol održan u Doboju

Okrugli stol “Umrežavanjem do održivosti biznisa mladih preduzetnika“, održan je danas u hotelu Park u Doboju.

U organizaciji Instituta za razvoj mladih KULT, treći u nizu održanih okruglih stolova dio su inicijative „Networking Young Entrepreneurs“ unutar projekta EU4Business koji finansiraju Evropska unija i Vlada SR Njemačke

 
Mladi preduzetnici, ekonomski stručnjaci i uposlenici javne uprave koji rade s mladima na ovim pitanjima, razmijenili su znanja, iskustava i ideje o umrežavanje mladih preduzetnika koji su pokrenuli i već vode vlastiti biznis, te otkrivanje ključnih problema u razvoju preduzetništva u Bosni i Hercegovini. I na trećem okruglom stolu stavljen je akcent na izazove sa kojima se mladi preduzetnici susreću u vođenju biznisa i radu na njihovoj dugoročnoj održivosti. Bio je ovo još jedan konstruktivan dijalog, s ciljem poboljšanja poslovanja malih biznisa.
 
„Mladi ljudi u BiH voljni su pokrenuti vlastite biznise, što je pokazalo Istraživanje koje je proveo Institut za razvoj mladih KULT o stanju i potrebama mladih u 2021. godini. To je informacija i činjenica koju ne smijemo zanemariti jer pokazuje glas mladih i njihovu spremnost da uplove u preduzetničke vode. Mlade ljude trebamo ohrabriti i informisati o svijetu biznisa, kako ga pokrenuti i voditi, kako bi u konačnici znanjem i vještinama savladali strah od rizika i neuspjeha“ rekla je Ajka Rovčanin, voditeljica Odjela za ekonomski razvoj u Institutu za razvoj mladih KULT.
Kroz panel diskusije razgovarano je dvije ključne teme:
– Koji su najveći izazovi mladih preduzetnika u vođenju biznisa i kako ih prevazići?
Panelisti su bili: Jovica Mišić (Fitnes centar M), Ivana Mijanić (Opština Modriča), Bahrija Umihanić (ekonomski stručnjak), Zerina Selimović (Institut za razvoj mladih KULT).
 
– Kako umrežavanje mladih preduzetnika može doprinijeti održivosti njihovih biznisa?
Panelisti su bili: Dragana Kuzmanović (Montesori centar Modriča), Željko Dobrojević (ProCreative Studio), Rado Đurđević (Grad Doboj), Aleksa Mirčetić (Gradska razvojna agencija Doboj).

IMG 2154

 
Zaključak današnje diskusije je da se mladi opravdano plaše pokrenuti biznis. Živimo u društvu u kojem je poslovni ambijent izazovan, te je osim pokretanja, težak korak i održivost biznisa za mlade. Poreske obaveze su jednake za sve, što je poseban problem u prvoj godini poslovanja, kada bi fokus trebao biti na razvoju pokrenutog biznisa, a ne na nametima. Pored toga, istaknuto je da po pitanju oslobađanja mladih preduzetnika određenih poreskih obaveza treba pristupiti oprezno i provesti detaljnu analitiku mjere koja se planira poduzeti. Važno naglasiti je da se ne oslobađa biznis poreza, već osoba koja je vlasnik biznisa.
 
Potrebno je uočiti primjere dobre prakse u susjednim zemljama i zemljama poput Austrije i Njemačke, te ta iskustva prilagoditi uslovima naše zemlje. 
 
Spomenuto je i koji su to glavni izazovi mladih preduzetnika u vođenju biznisa:
  • Pristup finansijskim sredstvima za pokretanje i razvoj biznisa
  • Umrežavanje – nedostatak kontakata u poslovnom svijetu
  • Nedostatak samopouzdanja i strah od neuspjeha
  • Pronalazak klijenata i stvaranje baze klijenata
  • Pronalazak kvalifikovanih zaposlenika
 
Dragana Kuzmanović, preduzetnica i vlasnica Montesori centra u Modriči, uspješno je prevazišla te izazove.  
 
„Osnovala sam svoj biznis pod nazivom Montesori centar. U pitanju su edukativne radionice, djeca kroz igru na spontan način razvijaju određene vještine koje su im potrebne pri upisu u prvi razred osnovne škole. Ono što želim posebno istaći je podrška od lokalne zajednice u suradnji sa USAID-om koju sam dobila pri pokretanju biznisa. Bez tih finansijskih sredstava ne bih ni razmišljala o vlastitom biznisu, niti bih se usudila da uplovim u te vode. Istakla bih i podršku i pomoć opštinskih službenika, što se tiče birokratskih pitanja, naročito pravne i ekonomske struke. Kao prosvjetni radnik, nisam bila upućena u procedure, ali uz njihovu pomoć sam uspjela prevazići takve izazove koji su temelj pri osnivanju svakog biznisa“, istakla je Dragana Kuzmanović, preduzetnica iz Modriče.
U okviru projekta je u toku i Istraživanje problema i potreba biznisa mladih preduzetnika, kako bi se identificirali ključni izazovi s kojima se mladi preduzetnici/ce samostalno osnovanih ili naslijeđenih biznisa svakodnevno susreću u njihovom vođenju, te uočile ključne potrebe za daljnji napredak i razvoj.
 
Nakon Sarajeva, Mostara i Doboja, okrugli stol o istoj temi bit će organiziran sutra u Banjoj Luci
 
S ciljem jačanja ekonomije BiH, EU4Business projekat Evropske unije podstiče razvoj preduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. Projekat je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija u iznosu od 15 miliona eura bespovratnih sredstava i Savezna Republika Njemačka u iznosu od 1,1 milion eura. Projekat zajednički provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do jula 2022. godine. EU4Business je dio programa Lokalne razvojne strategije – Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u Bosni i Hercegovini, koje podržava Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke. Za više informacija o EU4Business projektu posjetite: www.eu4business.ba.
 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ekonomski razvojPreduzetništvo

Situaciona analiza: Šta je potrebno za razvoj i održivost biznisa vođenih od strane mladih preduzetnika u BiH?

Institut za razvoj mladih KULT u okviru inicijative Networking Young Entrepreneurs unutar...

Ekonomski razvojRazvoj održivosti

Četiri omladinske organizacije za aktivnosti u Gradu Tuzli dobilo 44.300 KM

Četiri organizacije koje se bave pitanjima mladih jučer su potpisale ugovore sa Gradom...

Ekonomski razvojRazvoj održivosti

Umrežavanje mladih preduzetnika – Put ka izgradnji i održivosti biznisa

Posljednji, četvrti okrugli stol „Umrežavanjem do održivosti biznisa mladih preduzetnika“, održan je...