Analiza položaja i potreba mladih Općine Novo Sarajevo

Institut za razvoj mladih KULT u saradnji sa OpćinomNovo Sarajevo radio je istraživanje o položaju i potrebama mladih, a u svrhu kreiranja Strategije prema mladima Općine Novo Sarajevo za period 2022.-2027.

Općina Novo Sarajevo uložila je poseban napor u procesu pokretanja i izrade Strategije s ciljem poboljšanja položaja mladih na području ove općine. Pored Instituta za razvoj mladih KULT i Općine, u procesu izrade Strategije učestvovali su Koordinaciono tijelo i radne grupe sastavljene od predstavnika Općinskih službi i drugih institucija, kao i predstavnici Vijeća mladih Općine Novo Sarajevo.

Iz istraživanja položaja i potreba mladih koje je proveo Institut za razvoj mladih KULT, a koja je sastavni dio Strategije prema mladima, izdvaja se nekoliko zanimljivih podataka. Postotak mladih iz istraživanja koji žele pokrenuti svoj biznis, ali nemaju mogućnosti za to je 37,4%. Istraživanje je pokazalo da 57,1% mladih radi ili djelimično radi u struci za koju se školovalo. S druge strane, mladi nisu informirani o općinskim programima za zapošljavanje, gdje je 74,3% mladih odgovorilo da nisu čuli za općinske programe zapošljavanja. Mladi u ovoj općini iskazuju nizak interes za neformalnim obrazovanjem, jer je samo 25,5% mladih pohađalo neki kurs ili obuku. Ova populacija je izrazito optimistična po pitanju svoje budućnosti, što potvrđuje podatak da 40,3% mladih nije zainteresirano za odlazak iz zemlje iz bilo kojeg razloga.

Za više informacija o položaju i potrebama mladih pogledajte Analizu položaja i potreba mladih Općine Novo Sarajevo.

Strategija prema mladima je dokument institucija vlasti sa programskim pristupom prema mladima što uključuje definirane probleme i potrebe mladih, strateške pravce djelovanja te ciljeve i mjere za realizaciju strategije. Strategija prema mladima Općine Novo Sarajevo sadrži oblasti od interesa za mlade kao što su zapošljavanje i samozapošljavanje mladih, zdravstvena zaštita mladih, socijalna briga prema mladima, kultura i sport, aktivizam te sigurnosti mladih.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *