Mlade političarke i političari uče kako biti uspješniji

Mladi političari i političarke iz više od deset političkih stranaka i skoro 20 lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini započeli su sa obukom Uči, misli i djeluj! za omladinske političke lidere. UMiDp 4 okupio je mlade političare i političarke iz Bosne i Hercegovine koji žele da unaprijede svoje djelovanje posebno na polju prava za mlade, budu prepoznatljivi akteri u lokalnim zajednicama i grade politički imidž koji je drugačiji, inovativniji i vršnjački prihvatljiviji.

Kroz obuku mladi političari i političarke uče o političkom sistemu BiH i djelovanju u njemu, razvoju političkog imidža i pregovaranju i zagovaranju za rješavanje problema sa fokusom na mlade ljude.

Belmin Delić, iz Kalesije, kazao je kako su svi polaznici motivirani za rad.

„Ova edukacija je jako dobro koncipirana i smatram da se čitav tim potrudio da na pravi način koncipira ovu obuku. Po povratnim informacijama drugih učesnika shvatio sam da su mnogi zainteresirani za dalji rad i mnogo su do sada usvojili zbog čega su došli. Svi smo motivirani za dalji rad. Mnogo stvari sam znao pošto sam student na Fakultetu političkih nauka ali i mnogo stvari sam usvojio i rado ću nastaviti svoju participaciju u ovom projektu“, kazao je Delić.

Posjeta CIK BiH 3

U okviru obuke, polaznici obuke UMiDp imali su priliku da posjete Centralnu izbornu komisiju BiH te sa predstavnicima CIK-a BiH razgovaraju o nadležnostima i organizacijom rada Centralne izborne komisije BiH. Cilj posjete je bio upoznavanje sa organizacijom rada i nadležnostima Centralne izborne komisije BiH sa akcentom na izborni proces. Kroz prezentaciju je predstavljena Centralna izborna komisija BiH, njen istorijat, način imenovanja, organizacija rada i nadležnosti sa fokusom na aktualno izborno zakonodavstvo u BiH.

Đorđe Vuković,  iz Brčkog, rekao je kako je obuka izuzetno dobro prilagođena mladim ljudima.

„Došao sam sa željom da nešto novo naučim i riješim neke dileme koje sam do sad imao i nakon četiri dana koja su iza nas mogu reći da imamo predavače sa puno iskustva, posebno radnog iskustva ali i znanja koja su stekli jer su to sve profesori. Mogu reći da je ovo jedna od najboljih obuka na kojima sam bio, prilagođena mladim ljudima, da se objasni politički proces kao i kako postati politički lider svim mladima, pozvati ih da izađu na izbore i učine promjenu“, rekao je Vuković.

 UMiDp4

„Na kraju prvog modula UMiDp obuke, mogu reći da su sva moja očekivanja ispunjena. Prisustvovali smo predavanjima koje su pratile interaktivne radionice pripremljene od strane vrhunskih stručnjaka od kojih smo za ovako kratko vrijeme naučili mnogo. Imali smo priliku unaprijediti znanje o političkom sistemu Bosne i Hercegovine, vještinama komuniciranja i kreiranju javnih politika. Na mene poseban utisak su ostavile moje kolegice i kolege sa kojima planiram sarađivati i nakon završetka obuke. Zajedničkim snagama možemo donijeti velike promjene“, smatra  Mubina Šašić iz Konjica.

UMiD za omladinske političke lidere (UMiDp) je Institutov program za omladinske političke lidere od 18 do 30 godina starosti, koji dolaze iz različitih političkih stranaka i različitih lokalnih zajednica. U toku 2018., 2019. i 2020. g. ovu obuku prošle su tri generacije, 64 polaznika iz 15 različitih stranaka. Nakon potvrđenih rezultata i uručenih uvjerenja 13 polaznika obuke izabrano je za vijećnike, odnosno odbornike, a jedan polaznik je izabran za načelnika opštine.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Kako su mladi u Sarajevu i Banjoj Luci ojačali svoje samopouzdanje i ličnu sigurnost?

U proteklom periodu održane su radionice „Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti“ koje...

Rad s mladimaUMiD teachers

Nastavnici kao lideri u zajednici: Mentalna snaga mladosti

Životni tempo je sve brži a ostvarenje ciljeva i postizanje uspjeha uglavnom...

Obuke i treninzi za omladinske lidereOmladinski radniciRad s mladima

Omladinski rad je temelj za bolju budućnost

Omladinski rad danas igra ključnu ulogu u razvoju mladih ljudi, pomažući im...

Rad s mladimaUMIDp

U susret Lokalnim izborima 2024: Koliko mladi (ne) učestvuju u izbornim procesima?

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je 8. maja 2024. g. donijela...