Volontiranje: Kako pružena prilika donosi promjene za mlade?

Noseći potpuno različita srednjoškolska iskustva, planove i želje, ali istu mladost i energiju, u Institut su prije mjesec dana došle dvije volonterke – Hana Salkić i Emina Sarajčić. Hanino interesovanje za nova znanja i poznanstva kroz volonterski angažman zainteresiralo je i njenu prijateljicu Eminu, koja posebno ističe da nije mislila da će se pronaći u ovim aktivnostima, te da je volontiranje za nju bilo potpuno novo iskustvo.

Dvije djevojke, različitog karaktera, iz dana u dan stvarale su uspomene sa osobljem Instituta za razvoj mladih KULT, gradile prijateljske odnose, učile i marljivo izvršavale svoje zadatke. O osoblju Instituta imaju samo lijepe riječi, navodeći da im pomoći, podrške i korisnih savjete ni u jednom trenutku nije falilo i da su na tome posebno zahvalne.

Volonterke su učestvovale u organizaciji različitih Institutovih događaja – Mladi su srce Sarajeva: Dijalog mladih i vlasti, 1. Konvencija o radu s mladima, te nekoliko treninga namijenjenih partnerskim organizacijama.

„Kada kao učesnik dođeš na neki događaj ili trening, ti ne vidiš i ne možeš znati koliko truda i posla se nalazi u pozadini. Učesnici dobiju sve, smještaj, hranu, odličan program, besplatno znanje, a iza svega toga postoji cijeli tim ljudi koji sedmicama vrijedno radi da sve bude bez greške i propusta. Drago mi je što smo imale priliku iz ove druge perspektive učestvovati u događajima“, navodi Hana.

Za razliku od Hane, koja je sa sobom u Institut ponijela neko volontersko iskustvo i veliko interesovanje, Emini ni jedan dio ove priče nije bio blizak ni poznat: „Ovo je moje prvo volontersko iskustvo. Prethodno nisam ni slutila da ću na ovaj način provoditi svoje slobodno vrijeme i da ću zaista u tome uživati. U ovom kratkom vremenskom periodu mnogo sam naučila o komunikaciji s ljudima, naučila sam bolje slušati, te usvojila toliko znanja i informacija što će mi koristiti u budućnosti“, navodi Emina. Iako u početku vrlo tiha i s malo interesovanja da se njen glas čuje, već sada vrlo smjelo i hrabro iznosi svoje stavove i mišljenja.

Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu u radu s mladima, Institut za razvoj mladih KULT još jednom je pokazao da pružena prilika mladima pravi značajne promjene za njih, a kasnije i njihovu zajednicu. Smatrajući glas mladih glasom koji treba da se čuje, osoblje Instituta traži načine da pruži priliku svima koji su je spremni prihvatiti i raditi na promjenama, koje uvijek kreću od pojedinca.

Ono u čemu se volonterke naročito slažu jeste da su naučile mnogo toga što će im koristiti u daljnjem školovanju, poput npr. pisanja izvještaja, snalaženja sa određenim online alatima potrebnim za svakodnevni rad. Navode da su vrlo zahvalne što su dobile priliku tražiti rješenja i snalaziti se u određenim situacijama u sklopu aktivnosti, jer se ovakav vid učenja znatno razlikuje od učenja koje nudi proces formalnog obrazovanja. Hanu posebno zanima vizuelna umjetnost, a Eminu programiranje. Školovanje žele nastaviti, ali to formalno obrazovanje upotpuniti aktivnostima u sklopu neformalnog obrazovanja.

Hana je svoje znanje nadogradila, pokazala motivaciju, volju i želju da ide naprijed i postala bogatija za nekoliko novih poznanstava. Emina je dobila priliku da pokaže koliko može i zna, koliko je vrijedna, kreativna i inspirativna ali i želju da nastavi sa ovakvim i sličnim aktivnostima.

„Drago nam je da smo bile ovog tima dio, vratiti se želimo!“ uz smijeh nam sastavljaju i jednu simpatičnu rimu, navodeći kako bi željele opet na neki način sarađivati sa Institutom.

Hani i Emini ekipa iz Instituta želi puno sreće u nastavku školovanja i budućnosti koja je pred njima. Vrata Instituta će uvijek biti otvorena za ove mlade, ambiciozne djevojke koje su u proteklom periodu upotpunile naše svakodnevne aktivnosti i priče.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *