Nove prilike za mlade u 13 lokalnih zajednica u BiH – gdje, kada?

Ljetna škola koja je neizostavan dio obuke Uči, Misli i Djeluj 18 započela je potpisivanjem ugovora za provedbu lokalnih građanskih inicijativa u 13 lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Polaznici obuke će, uz finansijsku i mentorsku podršku Instituta za razvoj mladih KULT imati priliku da svoje ideje pretvore u djelo, s ciljem osnaživanja vršnjaka u zajednicama iz kojih dolaze ali i stvaranja više prilika za mlade u tim lokalnim zajednicama.

Kroz 18 generacija, polaznici su dokazali da vrlo kreativno koriste prilike koje im nudi ova obuka, kreirajući nova rješenja za mlade te uključujući u taj proces i svoje vršnjake i tako stvarajući zajedno promjene za mlade u BiH. Prepoznavši probleme svojih vršnjaka i šta je to što im nedostaje u zajednicama u kojima žive, vrijedni polaznici UMiD obuke će u periodu koji slijedi raditi na svojim inicijativama, steći nova poznanstva i iskustva i pokazati da su zaista pravi omladinski lideri!

Mladi su oni koji najbolje mogu prepoznati šta je to što upravo mladima nedostaje, a prilika da provedu svoju lokalnu građansku inicijativu vrlo je važna, motivirajuća i korisna.

Lokalne zajednice u kojima će učesnici provoditi svoje incijative su: Tuzla (uz podršku Omladinskog pokreta Revolt) – Putujuće psihološko savjetovalište, Novi Travnik (uz podršku Vijeća mladih Općine Novo Sarajevo) – Dijalog “Grada mladosti”, Zenica (uz podršku Omladinskog udruženje REaktiviraj) – Z(j)enica Bosne, Ključ (uz podršku Omladinskog centra “Kosmos”) – Biznis mladih, Gradačac (uz podršku Vijeća mladih općine Gradačac) – Krov nad glavom mladih, Doboj Jug (uz podršku Udruženja mladih Doboj Jug) – Volonterizam u općini Doboj Jug, Banja Luka (uz podršku Perpetuum mobile Institut za razvoj mladih i zajednice) – Odraz, Velika Kladuša (uz podršku Demokratske organizacije mladih Velika Kladuša) – ‘Aj na bajk, Teslić (uz podršku Udruženje za razvoj, unapređenje i podršku zajednice) – Mladi za inicijativu, Bijeljina (uz podršku organizacije Vizija mladih) – Povelja mira, Busovača (uz podršku organizacije “Princip”) – Šta ću biti kad porastem!?, Lukavac (uz podršku Gorske službe spašavanja Soda) – Imat ćeš krila, Višegrad (uz podršku Omladinskog savjeta Republike Srpske) – Podrška mentalnom zdravlju.

Raznolikost ovih lokalnih građanskih inicijativa uočava se i u nazivima. A šta je to što nas očekuje u narednom periodu?
Volontiranje, gledanje filmova na otvorenom, zagovaranje, mentalno zdravlje, izgradnja biciklističke staze, samo su neke od tema koje su naši UMiD-ovci u svojim zajednicama prepoznali kao teme na kojima je potrebno raditi i odlučili biti pokratači pozitivnih promjena.

Radujemo se pričama koje nas očekuju kroz realizaciju lokalnih građanskih inicijativa naših UMiD-ovaca!

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

DogađajiRad s mladima

Kafa s… Ivanom Soldo: Isplatiće se sve što radite s ljubavlju

Ivana Soldo, učesnica posljednje sezone MasterChef Hrvatska, ostavila je snažan dojam svojim...

Obuke i treninzi za omladinske lidereUMIDUMiD teachers

Učesnici UMiD obuka spremni su za nove liderske poduhvate!

Institut za razvoj mladih KULT je održao ceremoniju dodjele certifikata i potvrda...

Rad s mladima

Pridružite nam se na Kafi sa Ivanom Soldo!

Institut za razvoj mladih KULT organizira “Kafu sa Ivanom Soldo”! Ivanino ostvarenje...