Uduplana sredstva za aktivnosti mladih: Institut i Općina Ilidža podržavaju ih sa 60.000 KM

Generalni direktor Instituta za razvoj mladih KULT Jasmin Bešić i načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur potpisali su danas ugovor o partnerstvu. Na ovaj način mladima s ovog područja bit će na raspolaganju 60.000 KM. Riječ je o podršci i uspostavljanju modela za finansiranje nevladinih organizacija koje se bave pitanjima mladih.

“Ilidža je uvijek bila Općina koja je prednjačila kada je riječ o radu s mladima. Prva je u BiH imala Strategiju za mlade. Već 20 godina tu radi službenica za mlade. Ilidža je jedna od četiri izabrane lokalne zajednice, jer želimo unaprijediti najbolje. Želimo učiti jedni od drugih u smislu unapređenja dodjele javnih sredstava”, rekao je Jasmin Bešić, generalni direktor Instituta za razvoj mladih KULT.

Institut želi potaknuti organizacije da se prijave na javni poziv, jer strategije imaju za cilj pomoći u rješavanju problema mladih.

“Zajedno već godinama pokušavamo unaprijediti oblast mladih. Trudimo se unaprijediti javne pozive, povećati sredstva za mlade i podržati što više kvalitetnih projekata, kako bi Ilidža imala što kvalitetnije sadržaje i programe za mlade. Dio te saradnje je i sporazum kojim zajednički radimo na poboljšanju položaja mladih na području općine Ilidža, kako bismo mogli zadovoljiti kriterije da budemo proglašeni Youth Friendly lokalnom zajednicom, ali i svojim primjerom pokazati drugima šta je to potrebno da ispune od uslova, kako bi i oni mogli krenuti tim putem”, rekao je Nermin Muzur, načelnik Općine Ilidža.

Ugovor Ilidža 2

Muzur je dodao da je ovo samo jedan od poziva koje raspisuju za mlade, te da je ovim Ugovorom uduplan novac, što znači da je uduplana podrška mladima, ali i transparentnost u provođenju samog procesa. Udruženja, koja su također prisustvovala potpisivanju ugovora, zadovoljna su povećanjem sredstava za njihove projekte, ali i povećanju transparentnosti u provođenju javnih poziva i projekata.

“Sarađujemo sa mladima. Radimo na njihovoj edukaciji. Postojimo devet godina. Mladima je ukradeno 2 godine života zbog pandemije, uskraćeni su za eksurzije, putovanja. Za najbolji odziv mladih na naše edukativne radionice, planiramo napraviti jednodnevne izlete koji su mladima zanimljivi, poput studentskih pohoda, kako bismo ih privukli da ih, takoreći, usput educiramo. To je jedan od najboljih načina kako privući mlade da odvoje vrijeme za edukaciju, a za tu namjenu dosad nismo imali novca”, zadovoljna je Edisa Radončić iz Udruženja EDUS.

“Već smo bili korisnici sredstava projekata koje su radili Kult i Ilidža. Hvala Jasminu i Nerminu. Mogućnost nadogradnje vidim kroz veću saradnju s institucijama”, rekao je Emir Memić iz Odbojkaškog kluba Ilidža.

S ciljem podrške razvoju mladih u lokalnim zajednicama, četiri lokalne zajednice izabrane su za saradnju sa Institutom. Ugovori su potpisani sa Općinom Ilidža, Gradom Tuzla, te Općinom Teslić i Gradom Banja Luka.

Ove aktivnosti dio su inicijative Capacity Building Works, koju podržava Vlade Švicarske, a provodi Institut za razvoj mladih KULT.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ekonomski razvojPreduzetništvo

Situaciona analiza: Šta je potrebno za razvoj i održivost biznisa vođenih od strane mladih preduzetnika u BiH?

Institut za razvoj mladih KULT u okviru inicijative Networking Young Entrepreneurs unutar...

Ekonomski razvojRazvoj održivosti

Četiri omladinske organizacije za aktivnosti u Gradu Tuzli dobilo 44.300 KM

Četiri organizacije koje se bave pitanjima mladih jučer su potpisale ugovore sa Gradom...

Ekonomski razvojRazvoj održivosti

Umrežavanje mladih preduzetnika – Put ka izgradnji i održivosti biznisa

Posljednji, četvrti okrugli stol „Umrežavanjem do održivosti biznisa mladih preduzetnika“, održan je...

Ekonomski razvojRazvoj održivosti

Umrežavanjem do održivosti biznisa mladih preduzetnika: Okrugli stol održan u Doboju

Okrugli stol “Umrežavanjem do održivosti biznisa mladih preduzetnika“, održan je danas u...