Sve smo bliže Strategiji za mlade Brčko distrikta BiH

Tijekom trećeg sastanka članovi radne grupe razmatrali su rezultate analize položaja i potreba mladih Brčko distrikta BiH. Na osnovu ove analize, koju je radio Institut za razvoj mladih KULT za potrebe Vlade Brčko distrikta, te interne analize postojećih mjera i programa namijenjenih mladima, a koje provode institucije Distrikta Brčko, Radna grupa je razmatrala šta bi trebale biti prioritetne mjere prema mladima u narednom periodu. Kroz treći sastanak grupa je imala priliku naučiti kako i na koji način se analiziraju problemi, kako odrediti prioritete i adekvatno predložiti mjere i programe za mlade.

Sastanku je prisustvovao i predstavnik Međunarodne organizacije za migracije (IOM) koji je prezentirao rad IOM-a u Brčko distirktu BiH i stavio fokus na mlade koji nemaju jednake mogućnosti učešća u društvenom životu ove zajednice, te su izloženi negativnim utjecajima društva.

Institut za razvoj mladih KULT stručno i savjetodavno podržava Radnu grupu Vlade Brčko distrikta BiH u ovom procesu, te sarađuje i sa Vijećem/Savjetom mladih Brčko distrikta BiH.

Brcko22062020 03

Član 17. Zakona o mladima Brčko distrikta BiH kaže da je briga o mladima od općeg interesa za Distrikt.

Briga o mladima se ostvaruje:

      a) uređivanjem i stvaranjem uslova za omladinsko organiziranje

      b) donošenjem i realizacijom strategije za mlade.

Zakon definira da je Strategija za mlade dokument s programskim pristupom djelovanja prema mladima što uključuje definirane probleme i potrebe mladih, strateške pravce djelovanja, ciljeve strategije i mjere za realizaciju ciljeva strategije. Strategija za mlade se izrađuje na osnovu istraživanja o potrebama i problemima mladih.

Sastanak je održan u skladu s mjerama zaštite od Covid-19, koje propisuje Brčko distrikt BiH.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *