UMiDp: Mladi iz 11 političkih stranaka učili o političkom sistemu BiH

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program obuke za mlade političarke i političare iz Bosne i Hercegovine, kako bi osnažili i ohrabrili mlade za bavljenje politikom. Već dvije generacije mladih političara uspješno su završili ovu obuku. Polaznici/e treće generacije drugi modul obuke održali su u Mostaru, na kojem su obrađivali teme iz oblasti javnog zagovaranja, političkog sistema BiH i izgradnje imidža.

„Posebno bih istakla priliku za iskustveno učenje, koju smo dobili kroz razgovor s mladim Peter Josipom, koji je bio direktno uključen u rad na terenu tokom predsjedničke kampanje u susjednoj Hrvatskoj“, izjavila je Adisa Ošijan iz Demokratske fronte i dodala da najveće bogatstvo zapravo nosi kroz poznanstva s kolegicama i kolegama iz drugih političkih stranaka i da su postali pravi tim, koji će surađivati i u budućnosti.

U okviru ovog modula polaznici/e su posjetili Vladu HNŽ/HNK i razgovorali sa premijerom dr. sc. Nevenkom Hercegom, a mladi Božidar Novaković iz Partije demokratskog progresa smatra da su ovo mladi koji će preuzeti političku inicijativu u BiH. Božidar je optimističan i vjeruje da se za tako nešto neće morati dugo čekati i da će mladi doći na odgovorne političke funkcije već od lokalnih izbora ove godine, iz razloga jer dosta njegovih kolegica i kolega sa obuke će biti kandidati na izbornim listama.

Za razliku od Adise, njenom kolegi iz SDA, Emiru Ćosoviću posebno se svidio dio o javnom zagovaranju, za koji smatra da je veoma važan za političko djelovanje u budućnosti. Emir je također pohvalio razgovor sa gostima, Mariom Mikulićem i Lanom Prlić, koji su im kroz vlastiti primjer prenijeli iskustva od učlanjenja u stranku do zastupničkih klupa.

Modulu je prisustvovalo ukupno 18 polaznika iz 11 političkih stranaka, a imali su priliku posjetiti i socijalno preduzeće Lonato Lunchroom, koje upošljava osobe s poteškoćama u razvoju.

IMG 2475

UMiD za omladinske političke lidere/ice (UMiDp) je Institutov program za mlade političare/ke od 18 do 30 godina starosti, koji dolaze iz različitih političkih stranaka i različitih lokalnih zajednica. Mladi političari/ke kroz 15 dana obuke usvajaju znanja i vještine koje im pomažu da unaprijede svoje djelovanje u politici, a posebno na polju prava za mlade. Tokom obuke imaju priliku da teoretski i praktično uče i grade politički imidž koji je drugačiji, inovativniji i vršnjački prihvatljiviji.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Obuke i treninzi za omladinske lidereUMIDp

Izgradnja snažnog političkog imidža i umrežavanje je put ka uspjehu na lokalnim izborima

Grupa mladih političara i političarki, članova različitih bosanskohercegovačkih stranaka je započela svoju...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Kako su mladi u Sarajevu i Banjoj Luci ojačali svoje samopouzdanje i ličnu sigurnost?

U proteklom periodu održane su radionice „Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti“ koje...