Simbolično u susret Međunarodnom danu mladih: Grad Bihać će dobiti strategiju prema mladima

Međunarodni dan mladih u Bihaću obilježavamo prvim korakom u izradi kvalitetnih politika prema mladima. Grad Bihać kreće u izradu strategije prema mladima za period od pet godina.

U Bihaću je održan sastanak sa radnim grupama koje će u narednom periodu raditi na izradi strategije prema mladima u partnerstvu sa Institutom za razvoj mladih KULT. Iako je avgust rezervisan za odmore, odaziv predstavnika radnih grupa koji dolaze iz vladinih i nevladinih organizacija govori o velikom interesu da mladi u Bihaću dobiju dokument koji će biti vodilja za sve naredne aktivnosti za mlade.

Mladi imaju i svoje predstavnike u radnim grupama, a posebno je važno istaći da Institut za razvoj mladih KULT u saradnji sa Centrom za održivi razvoj (COR) provodi istraživanje o položaju i potrebama mladih u Bihaću. Upravoo ovo istraživanje će biti osnova za izradu akcionog plana strategije prema mladima.

„Grad Bihać stavlja sve svoje raspoložive kapacitete kako bi uskoro usvojili strategiju prema mladima koja će biti vodilja našeg daljeg rada sa mladima. Poštivanje Zakona o mladima FBiH je važno, a još važnije je razumjeti potrebe mladih i kreirati programe i aktivnosti koje su od interesa za ovu populaciju. Želimo uključiti mlade u procese odlučivanja, voditi dijalog sa mladima i kontinuirano razvijati pristupe koji su odgovor na njihove potrebe i probleme“, izjavila je Alisa Mahmutagić, pomoćnica gradonačelnika za opću upravu i društvene djelatnosti.

Oblasti koje će strategija prema mladima u Bihaću obuhvatiti odnose se na obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvenu i socijalnu brigu, kulturu, sport, aktivizam, mobilnost, informiranje te sigurnost mladih.

Strategija prema mladima je dokument institucija vlasti, a obavezu kreiranja i usvajanja imaju svi nivou vlasti u Federaciji BiH, kako je to predviđeno Zakonom o mladima FBiH.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *