Rezultati istraživanja – utjecaj pandemije COVID-19 na mlade

Institut za razvoj mladih KULT i Fondacija Mozaik uradili su istraživanje o utjecaju pandemije COVID-19 na mlade aktivistkinje i aktiviste u BiH. U proteklom periodu 290 mladih odgovorilo je na anketu, a kompletnu analizu možete pogledati i preuzeti na ovom linku.

S obzirom da su mladi u fokusu rada Instituta za razvoj mladih KULT i Fondacije Mozaik, ove dvije organizacije uvidjele su potrebu za istraživanjem utjecaja pandemije COVID-19 na mlade u BiH. Stoga je zajednički kreirana anketa s namjerom dobivanja uvida u to kako se mladi nose sa novonastalom situacijom, do koje mjere i kako je pandemija djelovala na radni i/ili obrazovni status mladih, šta su to bile najveće brige mladih u doba pandemije te da li postoje određene akcije koje se mogu poduzeti kako bi se mladima pružila adekvatna podrška.

Poštujući preporuke nadležnih institucija o prevenciji širenja virusa, anketiranje mladih provedeno je online. Ispitanici/e su bili mladi u dobi od 15 do 35 godina, a anketiranje je provedeno u periodu od 13. do 24. maja 2020. godine. Kako bi se osiguralo da anketu zaista i popune mladi ljudi, anketa nije dijeljena javno putem društvenih mreža ili web-portala nego je vršena direktna distribucija ankete do mladih osoba čije kontaktne podatke organizacije imaju u svojim bazama podataka.

Na ovaj način prikupljeno je 290 odgovora mladih iz cijele Bosne i Hercegovine. U uzorku je veći broj mladih koji su na neki način bili uključeni u programe Fondacije Mozaik i/ili Instituta za razvoj mladih KULT (56,2%), dok je mladih koji prethodno nisu imali priliku učestvovati u nekim od programa Fondacije Mozaik ili Instituta za razvoj mladih KULT 43,8%. Stoga je opravdano za pretpostaviti da se u većoj mjeri radi o mladima koji su društveno aktivni. Također, u uzorku je veći broj žena nego muškaraca te se podaci u nastavku analize nisu dalje raščlanjivali po ovoj demografskoj karakteristici.

Struktura uzorka:

žene: 67,2%;

muškarci: 32,4%;

ne žele odgovoriti: 0,3%.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Analiza i istraživanjeAnaliza o mladima

Šta su izazovi i problemi mladih u Modriči?

O izazovima sa kojima se susreću mladi u Modriči govori istraživanje koje...

Analiza i istraživanjeAnaliza o mladima

Grad Srebrenik – Šta smo saznali od mladih?

Institut za razvoj mladih KULT u saradnji sa Gradom Srebrenik kompletirao je...