Postoje preduzeća u BiH koja podržavaju korporativno volontiranje

Korporativno volontiranje je vrsta društvenog angažmana koji planiraju, organiziraju i izvršavaju zaposlenici preduzeća, a koji odobrava i potiče menadžment preduzeća. Za vrijeme korporativnog volontiranja zaposlene osobe provode jedan ili više redovnih radnih dana volontirajući, odnosno obavljajući zadatke za dobrobit društva, a poslodavci takve dane tretiraju kao redovne radne dane, pri tome ne umanjujući naknadu ili slobodan dan zaposlenicima koji su korporativno volontirali. Na ovaj način preduzeća iskazuju društvenu odgovornost i bolje upoznaju okruženje u kojem posluju. 

Iako na prvo čitanje zvuči skoro pa nemoguće, u BiH postoje preduzeća koja podržavaju i u svom poslovanju primjenjuju koncept korporativnog volontiranja. Takav primjer je dm drogerie markt, oni svake godine svojim zaposlenicima omogućavaju jedan radni dan, koji mogu iskoristiti u okviru volonterskih aktivnosti koje sami odaberu. Sistemsku podršku razvoju i promociji ovog oblika volontiranja pokrenuo je Institut za razvoj mladih KULT prije manje od mjesec dana. Oni su pokrenuli online platformu volontiraj.ba na kojoj će biti omogućeno povezivanje udruženja i preduzeća u oblasti korporativnog volontiranja.

Ivana Radić uposlenica je dm drogerie markt u poslovnici u Jajcu i ona je organizirala akciju čišćenja obale Plivskih jezera. U toj akciji pridružile su joj se kolege iz Cazina, Bihaća, Livna, Tomislavgrada i Bugojna. „Nema ništa ljepše nego pomagati nekome, pomagati svojoj zajednici, prvenstveno jer sam ja odrasla u Jajcu, predivno“, iskrena je Ivana i dodaje da je ispunjena i sretna jer je počela organizirati ovu aktivnost i da su joj se pridružile kolegice i kolege i iz drugih gradova.

Adnan Ratković, voditelj tima centralne logistike i dm drogerie markt rado govori o volontiranju u zavodu Pazarić, taj dan su krečili zavod, a pored toga su se i družili sa štićenicima. On ističe da je svaki put poslije tog dana korporativnog volontiranja vrlo sretan, a kaže da je isto primijetio i kod svojih kolega.

Iskustvo zaposlenica i zaposlenika dm drogerie markt o korporativno volontiranju možete pogledati u videu iznad. Ukoliko želite sličan model korporativnog volontiranja primijeniti i u svom preduzeću registrujte se na online platformi volontiraj.ba jer već sada neki projekti čekaju korporativne volontere!

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Javni poziviUncategorized @bs

Dijalog mladih i vlasti Grada Bihaća: U susret Strategiji prema mladima

Grad Bihać u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT, Udruženjem “Centar...

Uncategorized @bs

Mladi su spremni aktivno raditi na rješavanju problema i izazova

Nakon Ljetnog kampa aktivizma u augustu 2023. g., Institut za razvoj mladih...

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...