Predstavnicima Sindikata i poslodavaca iz oblasti trgovine predstavljena „Povelja o poštivanju ljudskih prava u poslovanju“

Predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH na sastanku održanom 12. juna 2020. godine prezentirali su predstavnicima Sindikata trgovine i poslodavcima iz djelatnosti trgovine „Povelju o poštivanju ljudskih prava u poslovanju”, koja je nastala u okviru inicijative „Poboljšanje ljudskih prava u privrednom sektoru u BiH”. Inicijativu provodi Institut za razvoj mladih KULT u saradnji s Udruženjem poslodavaca FBiH, a uz finansijsku podršku Europske unije.

Povelja se sastoji od 15 tačaka koje se tiču sprječavanja narušavanja ljudskih prava, uključivanja zainteresiranih strana radi uvažavanja njihovog glasa i potreba, opredijeljenosti za jednak odnos prema svima, očuvanja radnog okruženja, zabrane prinudnog rada i zabrane umiješanosti u trgovinu ljudima, prava na sistem komunikacije koji maksimalno štiti povjerljivost za sve prijave zaposlenih.
Prisutni su pozdravili napore KULT-a i Udruženja i njihovu opredijeljenost za poštivanje i zaštitu ljudskih prava. Zaključeno je da će predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH u narednom periodu promovisati Povelju kako bi omogućili da veći broj privrednih društava uzme Povelju za posebnu vrijednost svoje kompanije.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...