Poziv na događaj “Kafa sa Vedranom Zubićem i Namirom Ibrahimovićem: Obrazovanjem protiv korupcije” povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se 9. decembra svake godine. Institut za razvoj mladih KULT će i ove godine na prigodan način obilježiti ovaj važan datum. Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv korupcije predstavlja priliku da se građanima i javnosti još jednom ukaže na prisutnost korupcije i upozori na njenu štetnost. U Bosni i Hercegovini se trenutno malo pažnje posvećuje edukaciji mladih o korupciji, a posebno u školama i na fakultetima zbog čega su mladi primorani o korupciju učiti kroz neformalno obrazovanje. Zbog toga reforma obrazovnog sistema mora stvoriti transparentna pravila i procedure kojima bi se suzbila korupcija, ali stvoriti i efikasan sistem edukacije mladih kroz postojeće planove i programe ili uvođenjem novih.

Institut KULT kroz svoj rad realizira različite aktivnosti, edukacije i informiranja mladih o temi korupcije u Kantonu Sarajevo.

Zadovoljstvo nam je obavijestiti Vas da Institut organizira događaj „Kafa sa Vedranom Zubićem i Namirom Ibrahimovićem: Obrazovanjem protiv korupcije“, profesorima koji su dobro poznati javnosti i koji na korupciju u bh. društvu ukazuju kroz svoj rad i aktivnosti. Prije početka Kafe sa održat će se i zanimljiv uvodni događaj posvećen obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Cjelokupan događaj obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije će se održati u četvrtak, 8. decembra 2022. godine, u periodu od 15.00 do 18.00 sati u coworking & event prostoru Tershouse Sarajevo (adresa Kolodvorska 9). Događaj će početi u 15.00 sati, uvodnim dijelom o Međunarodnom danu borbe protiv korupcije, nakon čega je od 16.30 sati na rasporedu Kafa sa Vedranom i Namirom. 

Program događaja:

15.00

15.10

16.00

16.10

16.30

18.00

 Dobrodošlica

 Radionica: Ima li korupcije ovdje?

 Zašto Međunarodni dan borbe protiv korupcije?

 Priprema za Kafu sa… uzmimo kafu i smjestimo se udobno

 Kafa sa Vedranom Zubićem i Namirom Ibrahimovićem

 Kraj događaja

 

Ovim putem želimo pozvati omladinske aktiviste, predstavnike nevladinih organizacija i udruženja koje rade s mladima na području Kantona Sarajevo i druge zainteresirane da se prijave na događaj. Cilj događaja je kroz diskusiju i razmjenu informacija i mišljenja, učesnike motivirati i podstaći na proaktivan angažman u borbi protiv korupcije. To je moguće jedino ukoliko hrabro progovore te ako im država i institucije pruže neophodnu podršku i zaštitu.

Na događaj se možete prijaviti najkasnije do 7. decembra 2022. godine do 13.00 sati putem prijavnog obrasca na: https://s.mladi.org/kafa_sa_Vedranom_Namirom ili putem e-maila: nevio.bruck@kultbih.org.

Kako je u BiH kafa, kava ili kahva uvijek dobar povod da se razgovara o različitim temama, upravo ovaj događaj je prilika da se učesnici upoznaju više sa temom korupcije, utjecajem korupcije na sistem obrazovanja, te mogućnostima kojima obrazovanje kroz edukaciju i informiranje mladih ali i stručno usavršavanje nastavnog kadra može smanjiti korupciju u društvu.

Nadamo se da ćete prepoznati značaj ove aktivnosti i odazvati se našem pozivu.  Radujemo se upoznavanju i saradnji!

Događaj se realizuje u saradnji sa Uredom za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *