Seminarom „Dobre strategije prema mladima imaju kvalitetne planove“ do novih ideja i rješenja

Trodnevni seminar „Dobre strategije prema mladima imaju kvalitetne planove“ okupio je službenike za mlade sa prostora cijele Bosne i Hercegovine. Kroz interakciju i rad u grupama, službenici za mlade su unaprijedili svoja znanja, te razgovarali o brojnim problemima koje imaju mladi, a koji su isti ili slični u skoro svim zajednicama.

Službenici za mlade u praksi se susreću sa različitim izazovima, a unapređenje položaja službenika za mlade jedan je od prioriteta Instituta za razvoj mladih KULT. Položaj mladih moguće je poboljšati samo zajedničkim snagama. 

Učesnicima seminara obratila se i gđa Šeherzada Halimić, izvršna direktorica Instituta za razvoj mladih KULT, te istakla kako je od velikog značaja da se strategije pravilno kreiraju, ali i provode.

Ono što je važno za izradu strateških dokumenata za mlade jesu dobri akcioni planovi koji nastaju na osnovu strateških ciljeva, a do strateških ciljeva dolazi se analizom potreba i položaja mladih i sektorskom analizom. O svim ovim temama razgovaralo se sa službenicima na seminaru, s ciljem zajedničkog pronalaska najboljih načina i rješenja, kako bi se mladima omogućili što bolji uvjeti i što više prilika pomoću strateških dokumenata.

Tokom trajanja seminara učesnici su koristili konkretne alate za kreiranje akcionih planova, te radili na zanimljivim zadacima koji se tiču zapošljavanja, volontiranja i aktivizma u njihovim zajednicama. Razmjenom mišljenja i iskustava stekli su nova znanja i ideje, na koji način mogu unaprijediti postojeće stanje u svojoj zajednici.

Ivana2

„Sve edukacije koje organizira Institut za razvoj mladih KULT odlična su prilika za usvajanje novih i primjenu već postojećih znanja. Mi u Opštini Vlasenica smo trenutno u izradi strategije, tako da će mi ovaj seminar značajno doprinijeti u izradi kvalitetnih akcionih planova i provođenju omladinske politike. Potrebno je strategijom uspješno ostvariti rezultate i ciljeve do kojih smo došli kroz akcione planove, a ovaj seminar će mi biti od velike koristi za to“, kaže Ivana Majstorović iz Opštine Vlasenica.

Učesnici su se bavili i SWOT analizom (otkrivanje snaga, slabosti, prilika i prijetnji) trenutnog stanja u kojem se lokalna zajednica nalazi u kontekstu rada institucija, te diskusijom i zaključcima na tu temu.

Erhad

Erhad Brkić, službenik za mlade iz Grada Gračanica izjavio je: „Motivacija za ovaj seminar bila mi je uspješno usvajanje novih informacija. Grad Gračanica je u fazi izrade nove strategije prema mladima, koja se radi za period 2022 – 2027. godine, pa je ovaj seminar za mene nešto što se baš desilo u pravom trenutku. Želim da naš strateški dokument bude što kvalitetniji, kako bi sve ono što se tiče mladih osoba bilo urađeno na najbolji mogući način i ponuđeno mladima u Gračanici.“

Ovaj seminar rezultirao je i novim poznanstvima službenika za mlade čiji je zajednički cilj izrada strateških dokumenata za mlade i bolja budućnost mladih na prostorima njihovih lokalnih zajednica, praćena različitim prilikama i mogućnostima.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *