Danas je 25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama!

Danas je 25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama! Kampanja koju provodi Institut za razvoj mladih KULT “Sigurne table za sigurne zgrade”, iz dana u dan nailazi na sve veće interesovanje građana koji žele svojim učešćem doprinijeti borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. U Kantonu Sarajevo, vrijedni volonteri Obrazovno-razonodnog centra za mlade SPAJALICA danas su postavili  table u još četiri zgrade.

Na inicijativu volonterke Lamije Starhonić, učenice četvrtog razreda Srednje tehničke škole grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije Ilidža, te uz podršku školskog osoblja, ovo je prva je škola u Kantonu Sarajevu koja ima svoju informativnu tablu u sklopu ove kampanje.

“Svaka žena ili djevojčica koja je prošla neki oblik nasilja osjeća se usamljeno, odbačeno i na neki način krivom zbog nečega. Pored ustanova koje su tu da pomognu, mi kao pojedinci trebali bi što više, kako kroz volontiranje tako i kroz svakodnevnicu ostvariti povezanost i pokazati žrtvama nasilja da smo tu i da imaju našu podršku. Svaka osoba koja prijavi nasilje pokazuje da je hrabra, društveno odgovorna, ali i da mi kao društvo imamo veliki problem protiv kojeg se odlučno borimo!” rekla je Lamija.

“Smatram da mladi još uvijek nisu dovoljno upućeni u ovaj problem. O ovoj temi se ne razgovara onoliko koliko bi trebalo, a najbolji način za sprečavanje bilo kojeg oblika nasilja jeste prijavljivanje i obraćanje najbližima. Potrebno je nastaviti podizati svijest, a postavljanje ovih informativnih tabli je savršena prilika za to”, izjavila je Lejla Omanović, učenica četvrtog razreda Srednje tehničke škole grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije.

Medjunaordni dan 2

Školsko osoblje i mladi iz ove škole, svjesni važnosti ovog problema, odlučili su biti dio kampanje i tako učiniti korak naprijed u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Institut za razvoj mladih KULT svaki mjesec neumorno doprinosi borbi protiv ovog problema, zagovarajući najbolja rješenja za zaustavljanje ili smanjenje nasilja nad ženama i djevojčicama.

Svi koji žele biti dio ove priče i postaviti jednu informativnu tablu u svoju zgradu, te tako uputiti stanare na brojeve na koje anonimno i besplatno mogu prijaviti bilo koji oblik nasilja nad ženama i djevojčicama, mogu se javiti putem maila: razija.zukanovic@kultbih.org ili na broj telefona: 033/778-766.

Obilježavanje Narandžastog dana kroz različite aktivnosti odvija se uz podršku Ambasade Švedske u BiH i Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Velikog vojvodstva Luksemburg.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Rad s mladima

Formirati udruženje mladih, raditi na strategiji prema mladima i dobiti željeni prostor za mlade!

Prozor-Rama je jedna od ukupno 13 partnerskih zajednica koja je u fokusu...

Rad s mladima

Boost Innovation trening – Prvi koraci od ideja ka realizaciji

Institut za razvoj mladih KULT i Ambasada Kraljevine Nizozemske u Bosni i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Rad s mladima

Dijalog sa mladima – platforma kroz koju se glas mladih zaista čuje

Ako vas zanima „Kako voditi dijalog sa mladima u zajednici“, dobra vijest...