Umjetnost je ženskog roda: tokom kampanje 16 dana aktivizma besplatna projekcija filma „Ne gledaj mi u pijat“ za gledatelje iz zemalja Zapadnog Balkana

Da umjetnost i kultura, kada im se pruži prilika, mogu kreirati prostor za razmišljanje i razgovor o vrlo važnim, društvenim temama potvrdit će Sarajevo Film Festival i Institut za razvoj mladih KULT koji će u narednim danima temu rodne ravnopravnosti staviti u fokus javnosti i stvoriti prilike za iniciranje pozitivnih promjena u društvu.

Povodom početka globalne kampanje #16 dana aktivizma koja počinje 25. novembra obilježavanjem Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, a završava Međunarodnim danom ljudskih prava, 10. decembra, Sarajevo Film Festival u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT predstavlja film “Ne gledaj mi u pijat”, hrvatske redateljice Hane Jušić. Film je premijerno prikazan 2016. godine u sklopu 73. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji gdje je osvojio nagradu FEDEORA-e za najbolji europski film u programu Dani autora.

Film prikazuje Marijanu čija se svakodnevnica, željela ona to ili ne, vrti isključivo oko njene porodice. Nakon što dominantni otac doživi moždani udar i ostane prikovan uz krevet, Marijana zauzima njegovo mjesto glave porodice. Dok njeni neodgovorni majka i brat situaciju čine sve težom, Marijana radi dva posla kako bi ih izdržavala. Kada sve te stvari postanu nepodnošljive, ona počne iskušavati svoje lične granice susretima s nepoznatim muškarcima. Međutim, odlučiti što bi zapravo trebala učiniti sa svojom slobodom, veliko je iskušenje.

Film će biti dostupan besplatno od 25. novembra do 10. decembra na ondemand.kinomeetingpoint.ba platformi za ljubitelje sedme umjetnosti iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Ne gledaj mi u pijat

Prikazivanje filma je nastavak uspješne saradnje Instituta za razvoj mladih KULT sa Sarajevo Film Festivalom, te pokušaj da se kroz umjetnost i film skrene pažnja javnosti na važnost promicanja rodne ravnopravnosti i uklanjanja rodnih stereotipa. Institut neumorno doprinosi obilježavanju kampanje #16 dana aktivizma i već gotovo deceniju organizira različite aktivnosti s ciljem prevencije nasilja nad ženama i djevojčicama, slanja poruka podrške žrtvama, te širenja znanja o rodnoj ravnopravnosti i pravima žena i djevojčica.

Postizanje rodne ravnopravnosti je prioritet za izgradnju stabilnog i inkluzivnog društva u kojem svi imaju jednake prilike, a prikazivanje ovog filma je upravo prilika da svoje napore pretvorimo u praksu.

Prikazivanje filma dio je regionalne kampanje koju provodi Institut za razvoj mladih KULT u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, uz podršku Ambasade Švedske u BiH i Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Velikog vojvodstva Luksemburg.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Kako su mladi u Sarajevu i Banjoj Luci ojačali svoje samopouzdanje i ličnu sigurnost?

U proteklom periodu održane su radionice „Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti“ koje...

Rad s mladimaUMiD teachers

Nastavnici kao lideri u zajednici: Mentalna snaga mladosti

Životni tempo je sve brži a ostvarenje ciljeva i postizanje uspjeha uglavnom...

Obuke i treninzi za omladinske lidereOmladinski radniciRad s mladima

Omladinski rad je temelj za bolju budućnost

Omladinski rad danas igra ključnu ulogu u razvoju mladih ljudi, pomažući im...

Rad s mladimaUMIDp

U susret Lokalnim izborima 2024: Koliko mladi (ne) učestvuju u izbornim procesima?

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je 8. maja 2024. g. donijela...