Kreiramo partnerstva za bolju provedbu zakona o mladima u BiH

Omladinski savjet Republike Srpske, Vijeće mladih Federacije BiH i Vijeće/Savjet mladih Brčko distrikta BiH u 19.5.2021. u Doboju potpisali Memorandum o saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT.

Potpisivanjem ovog dokumenta krovna tijela mladih u BiH i Institut za razvoj mladih KULT imaju želju i namjeru voditi kontinuiranu saradnju kroz zajedničko djelovanje u svrhu unapređenja politika prema mladima u Bosni i Hercegovini i jačanja uloge mladih u bh. društvu.

Umrežavanje organizacija koje rade sa mladima i krovnih organizacija za mlade u Bosni i Hercegovini vidimo kao priliku za jačanje omladinskog sektora, zajedničke aktivnosti, jasnije artikuliranje potreba mladih i razmjenu iskustava. Današnji događaj kruna je ranije uspostavljene saradnje te temelj novim programima i aktivnostima, istakla je Asja Dizdarević, predsjednica Vijeća mladih Federacije BiH.

Zajednički interesi kao što su snažna i puna provedba zakona o mladima, unaprjeđenje postojećih mehanizama, jačanje glasa mladih u procesima donošenja odluka, učešća mladih u društvenom djelovanju, te međusobna podrška u kreiranju mjera i aktivnosti za bolji položaj mladih u BiH i razvoj i podrška krovnih organizacija za mlade su samo dio onoga što će krovna tijela mladih provoditi sa Institutom.

188419268 513175539874507 2244071685643942500 n

Omladinski savjet Republike Srpske u prethodnom periodu blisko je sarađivao sa Vijećem mladih Federacije BiH i Vijećem/Savjetom mladih Brčko distrikta BiH a ta saradnja krunisana je potpisivanjem Memoranduma o saradnji u avgustu 2020. godine. Na tom putu zajedničkih inicijativa kao veliki i značajan partner pokazao se Institut za razvoj mladih KULT. Potpisivanje ovog Memoranduma o saradnji znači još jednu novu priliku da kroz zajednički rad osnažimo naše strukture, da učimo od najboljih, a sigurni smo da će KULT na tom putu osnaživanja biti pravi mentor našim organizacijama – v.d. generalni sekretar OSRS Živko Ćetojević.

Za Vijeće mladih Federacije BiH ovaj memorandum je značajan i za zajedničko djelovanje za bolji položaj mladih, provedbu postojećih mehanizama mladih, ali i razvoj organizacije. Naime, Vijeće mladih FBiH smatra da je potpisivanje ovog sporazuma logičan slijed dugogodišnje saradanje sa Institutom, ali i prilika za nove zajedničke zagovaračke aktivnosti za pitanja mladih. Također iz iskustva Instituta crpimo inspiraciju za dalji rast i razvoj kapaciteta samog Vijeća mladih FBiH, ističe generalni sekretar Nedim Alibegović.  

Profesionalan posvećenost Instituta ka mladima je pokazatelj da smo ovim memorandumom dobili odličnog partnera i za mlade u Brčko distriktu BiH. Nama kao organizaciji je jako važno znati da imamo podršku i timu Instituta kako bi upravo iz provedbe memoranduma stvarali što bolje prilike i za mlade kod nas, kaže Vladimir Kanostrevac, – predsjednik Vijeća/Savjeta mladih Brčko distrikta BiH.

Potpisivanju memoranduma je prethodio radni sastanak na kojem su razmatrani trenutno stanje u omladinskom sektoru u Bosni i Hercegovini, dosadašnje zajedničke inicijative, te predlagane nove. Kroz sastanka je više puta istaknuta važnost učešća mladih u procesima odnošenja odluka, jačanje kapaciteta krovnih tijela mladih, unaprjeđenje prilika za mlade ali i zajednička saradnja sa institucijama u BiH.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave