Konferencija On Track V – Different youth work approaches for different NEET situations

Ovog mjeseca  u Istanbulu, održana je četverodnevna konferencija pod nazivom “On Track V – Different youth work approaches for different NEET situations”, čiji su organizatori SALTO Inclusion & Diversity i Turska Nacionalna Agencija.

 

Trenutno stanje izazvano pandemijom virusa Covid-19, predstavlja ogroman izazov za cijeli svijet, a naročito za one koji su uslijed različitih okolnosti ostali “izvan sistema”. Kategorija mladih ljudi koji se nalaze u NEET situacijama (not in employment nor in education or training), postali su jedan od ključnih izazova s kojima se evropske države moraju suočiti, posebno kao rezultat društvenog i ekonomskog razvoja u svijetu.

Konferencija “On Track” dio je SALTO Inclusion & Diversity resursnog centra, kao i Turskog Erasmus+ NA, dugoročnog strateškog pristupa za dosezanje NEET kategorije mladih, njihovu integraciju na tržište rada, kao i ponovno povezanje sa društvom u cilju poboljšanja životnih mogućnosti i kvaliteta života.

Ciljevi konferencije bili su:

  • istražiti različite NEET realnosti, kao i različite vrste praksi, resursa i alata,
  • razmijeniti različite načine rada sa mladima u NEET situacijama,
  • sagledati postojeće i buduće trendove i izazove i procijeniti kako oni utječu na rad sa mladima u NEET situacijama,
  • pružiti mogućnosti za saradnju i umrežavanje.

Svoje znanje i iskustva sa učesnicima je podijelilo 7 eksperata iz 4 različite zemlje. Također, o svojim životnim izazovima govorilo je i 5 mladih osoba iz 4 zemlje koji se trenutno nalaze i koji su se nalazili u NEET situaciji. Među učesnicima konferencije bila su 62 stručnjaka iz različitih sektora, koji dolaze iz 23 zemlje i bave se NEET situacijama mladih.

Konferenciji je prisustvovala predstavnica Instituta za razvoj mladih KULT, koja je sa učesnicima podijelila informacije o osnovnim aktivnostima i metodologijom koja se primjenjuje unutar Instituta, kao i uspješnim pričama projekata koji za cilj imaju osnaživanje mladih osoba, kao i kreiranje mogućnosti da pokretanjem vlastitog biznisa, mladi napuste NEET situacije, te istovremeno kreiraju prilike za druge mlade i doprinesu ekonomskom razvoju svojih lokalnih zajednica.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *