Međusektorskom saradnjom do boljih prilika za mlade u FBiH

Institut za razvoj mladih KULT je, na poziv Komisije za pitanja mladih Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine 15. decembra 2021. godine. sudjelovao na redovnoj sjednici ove komisije kako bi se razmatrao nastavak saradnje dvije organizacije.

Komisiji su predstavljeni programi i rezultati istraživanja o položaju i potrebama mladih koje provodi Institut, te potencijalne zajedničke aktivnosti u cilju kreiranja boljih prilika za mlade. Kako su predstavnice Instituta istakle, saradnja sa trenutnim sazivom Komisije posebno je neophodna u oblasti provedbe Zakona o mladima, stvaranja boljih prilika za mlade i omladinskog sektora u FBiH.

Kako je zaključeno, Komisija će nastaviti saradnju sa Institutom za razvoj mladih KULT u cilju kreiranja prilika za mlade i poboljšanju provedbe Zakona o mladima FBiH. Učesnici sastanka su se složili da međusektorska saradnja u polju mladih je iznimno važna u kreiranju prilika kako bi se na mlade gledalo kao resurs u društvu koji doprinosi razvoju Federacije BiH.

U narednom periodu Komisija, Institut i Vijeće mladih FBiH će imati zajedničke aktivnosti usmjerene prema donosiocima odluka, civilnom društvu i mladima kako bi se pitanja mladih aktualizirala i stavila u fokus javnog interesa. Prema Zakonu o mladima Komisiju za mlade Predstavničkog doma Parlamenta Federacije čine parlamentarci i najmanje jedan član iz Vijeća mladih FBiH. Ovo tijelo Parlamenta odnedavno i djeluje u punom sastavu te se u skladu sa utvrđenim nadležnostima bavi pitanjima mladih.

Institut će i u narednom periodu, kao i ranijim sazivima Komisije, pružati podršku u razvoju konkretnih inicijativa namijenjenih mladima, te inicijativama zastupnika koje podržavaju unaprjeđenje položaja mladih.

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

European Youth Capital 2026Podrška dobrom upravljanjuRad s mladima

Da li će Sarajevo biti Evropska prijestolnica mladih 2026?

Zahvaljujući iskazanoj posvećenosti mladima, kontinuiranom ulaganju i integriranju mladih u svakodnevni gradski...

Partnerstvo s vlastimaStrategije prema mladima

Nastavljen proces izrade Strategije prema mladima Grada Srebrenik

Drugim sastankom koordinacionog tijela i radnih grupa održanom u prostoru Doma kulture...

Partnerstvo s vlastima

Zviždači – glas savjesti i demokratije. Štitimo li ih dovoljno?

U zemljama gdje su uspostavljeni efikasni mehanizmi zaštite prijavitelja korupcije, popularno zvanih...

Partnerstvo s vlastimaPodrška dobrom upravljanju

Poziv na radionicu: Protiv korupcije se boriš kada progovoriš!

Institut za razvoj mladih KULT u saradnji sa Homework Hub organizira radionicu...