Miloš Blagojević: Promjena je jedina konstanta u životu

Ovogodišnji serijal tekstova o omladinskim radnicama i radnicima u Bosni i Hercegovini završavamo pričom o Milošu Blagojeviću iz Banja Luke. Po vokaciji inženjer informacionih tehnologija, a po zanimanju trener, NLP trener, omladinski radnik, te glavni i odgovorni urednik prvog banjalučkog info portala za mlade – mladibl.com.

Miloš vodi i Agenciju za razvoj i saradnju CEREBRA i kako kaže, neizmjerno uživa u omladinskom sektoru i organizovanju, ali i u svemu što radi.

Nije postojao određeni trenutak kada je postao omladinski radnik, jednostavno je shvatio da se bavi omladinskim radom i da je omladinski radnik. Nikada zapravo nije postojala ni ideja da se bavi omladinskim radom, to se, kako kaže, jednostavno desilo.

„Kada ste omladinski aktivista, kada se bavite omladinskim organizovanjem i aktivno radite sa mladima i za mlade, nekako vas počnu zvati omladinskim radnikom. Biti omladinski radnik samo po sebi je izazov. Mnogo toga što radite je izazovno. Rad sa mladima je izazov. Podsticati mlade, motivisati ih, podržavati svojim vještinama i pomagati im u onom što im je potrebno i što žele. Omladinski radnici rade na tome da pomognu mladima da dostignu svoj puni potencijal, da ih podržavamo na njihovom putovanju ka ostvarenju ciljeva, da im pomognemo da budu konkurentni i aktivni dio društva u lokalnoj zajednici“.

Za Miloša, omladinski rad nije samo poziv i predanost već, naglašava Miloš, i stil života. 

„Rad sa mladim ljudima i za njih je dio mog života koji zaista volim i u kojem zaista uživam. Posebno rad sa njima jedan na jedan. Podržavajući ih na njihovom putu da postanu omladinski/e radnici/e i aktivisti/ce. Rad licem u lice sa mladima zahtjeva razumijevanje i odgovornost, entuzijazam, strpljenje, pozitivan pogled, a ponekad i dobar smisao za humor. Zaista uživam u stvaranju prilika za učenje za mlade ljude da razviju svoje vještine i poboljšaju svoje znanje, razviju kapacitete, izgrade sposobnosti, da počnu kritički razmišljati i da prošire svoje mape uma, obogate svoj način razmišljanja i prošire svoje vidike“.

Tokom 2017. godine Miloš je pohađao obuku za stručne saradnike i saradnice za rad s mladima koju organizira i provodi Institut za razvoj mladih KULT. Uspješnim završavanjem obuke i stjecanjem certifikata, Miloš je stekao i zvanje omladinskog radnika. Obuka ga je, kako kaže, dodatno motivisala da nastavi raditi sa mladima.

„Svaka obuka, svaka edukacija i svako usavršanje u oblasti kojojm se bavite pomaže vašem radu. Tako je bilo i sa obukom za stručne saradnike za rad sa mladima. Svaki modul, sesija, domaća zadaća, obaveze, diskusije, vježbe i druge aktivnosti su nam na svoj način pomogle da dodatno razvijemo svoje sposobnosti, vještine, znanja i stavove. Drago mi je da ima nas koji i dalje žele da rade se mladima, da žele nešto da promijene u svojim lokalnim zajednicama. Jedan od vodećih evropskih stručnjaka u oblasti omladinskog rada profesor Vilijamson je na jednom webinaru rekao da je omladinski rad kao Pepeljuga, mnogo radi a malo se cijeni to što radi. I zato mi je drago da je obuka dodatno motivisala polaznike da nastave raditi sa mladima“.

Sa obuke je, pored ideja, kontakata, inicijativa, prijateljstava i pored prenesenih znanja, ponio sa sobom i vrijedno iskustvo. I upravo to je, kako kaže Miloš, najvažnije. Optimističan je kada je u pitanju stanje omladinskog sektora u Bosni i Hercegovini i ističe da se u sektoru mnogo radi. Ipak, to što se uradi, prema Miloševom mišljenju, ne vidi se dovoljno.

„Omladinski rad nije dovoljno prepoznat i nije dovoljno podržan. Prije svega mislim na institucije, kako lokalne tako i državne. Mladih je sve manje i manje u zemlji, svake godine mladi odlaze, a razlozi odlaska su različiti. Omladinski sektor se trudi na sve načine da to spriječi, da se omogući veće učešće mladih u procesima donošenja odluka. To je proces, i mišljenja sam da se nekako poslednjih godina usporio. Iskreno, ono što vidim je nedostatak saradnje omladinskih organizacija i organizacija koja se bave pitanjima mladih, kako na lokalnom nivou, tako i na ostalim nivoima. Postoji nedostatak komunikacije, a da ne pričamo o međusektorskoj saradnji. Evidentan je nedostatak kvalitetnih ljudskih resursa u organizacijama koje rade sa mladima, jer imamo situaciju da sjajni omladinski radnici i projektni menadžeri odlaze u međunarodne organizacije i IT sektor. Mora se više raditi na osposobljavanju mladih da vode organizacije, da vode projekte, da nađu svoje mesto i ulogu poboljšanju položaja mladih. Optimista sam, ali potrebno nam je i vrijeme“.

Miloš i danas, nekoliko godina nakon obuke aktivno radi sa mladima, organizuje i vodi edukacije, radionice i seminare kako bi osnažio kapacitete mladih, jačao im lične i profesionalne vještine prenoseći vlastita znanja i iskustva. Mentoriše mlade da budu treneri, facilitatori kako bi osnaženi mladi ljudi dalje nastavili da rade s mladima. Tako se vidi i u godinama koje slijede.

„Kroz par godina sebe vidim kao eksperta u oblasti omladinskog rada i omladinskih politika, kao trenera i mentora koji radi sa mladima kako na lokalnom, tako i na regionalnom i međunarodnom nivou. Kao nekog ko ostavlja i ko će ostaviti trag u radu sa mladima u Banjoj Luci, Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini“.

Mladima poručuje da budu strastveni i posvećeni i da rade na sebi konstantno, jer je promjena jedina konstanta u životu.

„Budite strastveni i posvećeni. Budite slobodni. Postoji citat koji kaže da, ako radite ono što volite, nećete morati raditi ni jedan dan u životu. Za nekoga je to istina, za nekoga ne. Tim Kuk je rekao: U stvari, kada nađete posao u kojem ste strastveni, radićete vrijedno, ali vam neće smetati šta radite. Radićete više nego što ste ikada mislili da je moguće, ali alat u vašim rukama biće lak”.

Na kraju, onaj ko želi da se promijeni, mora prije svega istinski da vjeruje u promjenu – završava Miloš, još jedan vrijedni i posvećeni omladinski radnik i čovjek koji svojim svakodnevnim angažmanom stvara prilike za mlade i radi na unaprjeđenju položaja mladih u našem društvu.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti – Prijavite se!

O RADIONICAMA Interaktivne radionice “Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti” smišljene su kako...

DogađajiRad s mladima

Kafa s… Ivanom Soldo: Isplatiće se sve što radite s ljubavlju

Ivana Soldo, učesnica posljednje sezone MasterChef Hrvatska, ostavila je snažan dojam svojim...

Rad s mladima

Pridružite nam se na Kafi sa Ivanom Soldo!

Institut za razvoj mladih KULT organizira “Kafu sa Ivanom Soldo”! Ivanino ostvarenje...