SPAJALICA domaćin prvog Dijaloga mladih i vlasti u Općini Ilidža 

Obrazovno – razonodni centar za mlade SPAJALICA bio je domaćin prvog Dijaloga mladih i vlasti u Općini Ilidža, koji se organizirao sa mladim vijećnicima Općinskog vijeća Ilidža. 

Događaj je okupio pet mladih vijećnika i vijećnica koji su predstavili ideje i prijedloge svojih vijećničkih inicijativa i trinaest mladih osoba raspoloženih da kroz strukturirani dijalog razgovaraju, te da vijećnicima daju povratne informacije, preporuke kao i prijedloge za unapređenje. 

Dijalog je bio odlična prilika da okupljeni mladi čuju o inicijativi vijećnika za otvaranje prvog HUB-a na području Ilidže kao co-working prostora u kojem će moći učiti, raditi ali i družiti se i provoditi svoje slobodno vrijeme. Koliko su diskusija koja je vođena tokom događaja ali i cjelokupan događaj bili korisni za daljnji razvoj inicijative, potvrdili su i vijećnici istaknuvši da su sa mladima razgovarali o potencijalnoj lokaciji za otvaranje HUB-a, prednostima i manama svih navedenih lokacija, kao i da su čuli dosta korisnih prijedloga i ideja u koje sve namjene koristiti prostor. 

Pored HUB-a, kao jedne vrste prostora za mlade, vijećnici su sa mladima razgovarali o slobodnom vremenu, aktivizmu i učešću mladih te mogućnostima organizovanja u različite omladinske organizacije i udruženja. Prisutni mladi su iskoristili mogućnost da kroz dijalog kažu šta je sve potrebno uraditi u ovim oblastima kako bi njima i njihovim vršnjacima bilo bolje te dali prijedloge šta je to što općinski vijećnici mogu zaista uraditi da unaprijede položaj mladih.

Jedna od učesnica događaja, Emina Zolota smatra da je dijalog sa mladim vijećnicima upravo mladima bio jako potreban. 

„Poslije događaja sam dobila dodatnu volju i inspiraciju da se još više uključim u aktivnosti na području općine Ilidža, a mislim da je imalo jak utjecaj i na ostale mlade u grupi. Saznala sam za dosta novih informacija i aktivnosti kojim se planiram baviti u narednom periodu. Ovakav tip dijaloga nam definitivno treba biti učestala praksa“, izjavila je Emina. 

Da mladi na području općine Ilidža nemaju dovoljno mogućnosti za rješavanje svoga stambenog pitanja svjesni su i mladi općinski vijećnici, koji su odlučni djelovati na sistemskom rješavanju ovog problema. Mladi su saglasni da rješenje vide u povoljnijoj stambenoj politici koju bi trebale realizirati nadležne vlasti, a kao neke od prijedloga naveli su uvođenje politike iznajmljivanja stanova u vlasništvu općine Ilidža pod povoljnijim uslovima, subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja kroz dodjelu nepovratnih novčanih sredstava te izgradnju stanova za mlade kroz javno – privatno partnerstvo. 

Da je jučerašnji događaj bio od značaja i za prisutne vijećnike, potvrdio je Haris Topalović, vijećnik Općinskog vijeća Ilidža. 

„Događaj Dijalog mladih i vlasti je nešto posebno. Koncept dijaloga je unio dosta pozitivne energije, dinamičnosti, a mladi su bili zaista otvoreni da govore o svojim idejama, vizijama, željama. Nadam se da će ovo biti praksa za buduće generacije mladih, ali i mladih vijećnika i vijećnica da na konstruktivan način razgovaraju sa mladima“.

Dijalog mladih i vlasti model je participativnog procesa u kojem mladi i donosioci odluka kontinuirano sarađuju i zajedno oblikuju preporuke za poboljšanje položaja mladih. Drugim riječima, Dijalog je prostor u kojem mladi aktivno pridonose razvoju politika prema mladima na svim nivoima vlasti.

Jučerašnji događaj samo je nastavak odlične saradnje između Instituta za razvoj mladih KULT i Općine Ilidža. Općina Ilidža, kao zajednica u kojoj se nalazi sjedište Instituta, aktivno sudjeluje u provođenju niza inicijativa i aktivnosti usmjerenih na mlade. Institut i Općina rade na provedbi lokalne strategije za mlade, zajednički podržavaju rad lokalnog centra za mlade, te niz drugih inicijativa usmjerenih na bolji položaj mladih. 

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Rad s mladima

Formirati udruženje mladih, raditi na strategiji prema mladima i dobiti željeni prostor za mlade!

Prozor-Rama je jedna od ukupno 13 partnerskih zajednica koja je u fokusu...

Rad s mladima

Boost Innovation trening – Prvi koraci od ideja ka realizaciji

Institut za razvoj mladih KULT i Ambasada Kraljevine Nizozemske u Bosni i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...