Generalna direktorica Side u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini razgovarala o podršci poduzetnicima i civilnom društvu u BiH

Generalna direktorica Side, gđa. Carin Jämtin jučer je posjetila Bosnu i Hercegovinu. Na sastanku sa njom razgovarali su predstavnici organizacije Sarajevske ragionalne razvojne agencije (SERDA), Fondacije Mozaik, Društva Greens i Instituta za razvoj mladih KULT. Sastanku su prisustvovale i Lisa Fredriksson – direktorica odjela Side za Europu i Latinsku Ameriku, Johanna Strömquist – ambasadorica Švedske u BiH, te Eva Smedberg – Šefica razvojne suradnje u BiH.

Na sastanku se razgovaralo o svemu što je BiH potrebno danas za kvalitetnu i zdravu budućnost, kako podrška Švedske može pomoći izgradnji bh. društva zasnovano na vrijednostima koje promiču EU i Švedska, te o naporima organizacija civilnog društva da BiH bude bolje mjesto za život. 

Predstavnici organizacija i programa prisutni na ovom skupu dio su ekosustava koji se korak po korak stvara (gradi) za bolju BiH. Korisnici švedske podrške u BiH podijelili su dio iskustava, organizacijskih, profesionalnih  i ličnih promjena koje im je podrška Švedske omogućila, te načine na koje programi koje provodi Švedska utječu na razvoj našeg društva i kako je to podržalo njih kao pojedince. Posebno se isticala saradnja sa lokalnim vlastima i transformacija koju za organizacije i pojedince ima podrška Švedske u našoj zemlji.

Sida naslovna

 Hana Džananović polaznica obuke Uči, misli i djeluj! je podjelila svoje iskustvo obuke, te što ovakve obuke znače za mlade ljude, koje prilike stvaraju, te koliko utječu na pojedince. Ermin Beganović, predstavnik Grada Cazina na sastanku je podijelio koliko prilike poput Omladinske banke mogu podržati razvoj zajednice i mladih u zajednici, dok je Amir Hasanović, direktor udruženja NARKO-NE govorio na koji način podrška našoj zemlji znači konkretnu podršku promjene sistema za bolju pripremu i primjenu učinkovitih politika u Bosni i Hercegovini. Asim Ćosić, mladi i perspektivni BiH poduzetnik se osvrnuo na značaj podrške kofinansiranja poduzetništva koje Švedska provodi unutar ekonomskog razvoja i time doprinosi zdravom i održivom razvoju BIH ekonomije.

Sida 2

 „Bez rada organizacija civilnog društva, niz pitanja u polju ljudskih prava, stvaranja stvarnog sistema podrške u kojem pojedinac i grupe mogu djelovati i doprinositi društvu, ne bi bile predmet donosioca odluka u BiH. Ta podrška ne bi trebala stati. Najveći izazov s kojim se BiH trenutno suočava jeste odlazak mladih, bez namjere da se ikada vrate u BiH. Brojne su prepreke jačanju nevladinog sektora, ali uprkos tome mnogi pravni propisi koji se tiču ​​društvenog i ekonomskog razvoja inicirani su od strane nevladinog sektora, a donositelji odluka su spremniji više sarađivati ​​s organizacijama na njihovoj izradi i donošenju. Mladi su spremni biti lideri u zajednici, pokretati društvene i političke procese ili pokrenuti vlastiti biznis uz podršku države i organizacija civilnog društva. Osim novca, kroz programe nevladinog sektora mladi imaju i mentorsku podršku koja je vrlo važna za njihovu održivost. Mozaik, SERDA i Institut za razvoj mladih KULT također nude takve programe“, rekao je gosp. Jasmin Bešić, generalni direktor Instituta za razvoj mladih KULT.

Razgovarajući sa predstavnicima organizacija i samim korisinicima programa koje provode organizacije, gđa Carin Jämtin, generalne direktorica Side rekla je kako je podrška Švedske Bosni i Hercegovini iznimno važna, posebno u situaciji u kakvoj je danas Europa, te da kao takva neće prestati. Prema njenim riječima Švedska će i dalje biti partner Bosni i Hercegovini, posebno civilnom društvu, a primjeri i ideje koje je čula na sastanku dalje afirmišu iskreno uvjerenje da je Bosna i Hercegovina zemlja koja ima ogroman potencijal i treba se dalje razvijati i napredovati ka punom članstvu u EU.

Govoreći o podršci koja je potrebna Bosni i Hercegovini Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik je izjavio kako Švedska, kao i druge zemlje, trebaju davati multidimenzonalnu podršku, te kako će takva podrška sa programskim pristupom, ne samo podržati pojedince i organizacije, već stvarati podršku koja je potrebna danas za razvoj BiH, a to znači bolju EU i Švedsku. 

Institut za razvoj mladih KULT se zahvaljuje na prilici da bude dio ovog sastanka i učestvuje u razgovoru o trenutnom stanju u Bosni i Hercegovini, uspjesima mladih ljudi, ali i načinima podrške koja bi ubuduće koristila Bosni i Hercegovini.

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *