Prvi modul obuke Uči, misli i djeluj u potpunosti ispunio očekivanja budućih omladinskih lidera

Proteklog vikenda, 28 mladih iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine zvanično su postali novi polaznici osamnaeste generacije obuke Uči, misli i djeluj! i započeli svoju jednogodišnju avanturu. Obuka će osigurati veću uključenost polaznika u zajednicama iz kojih dolaze, razvijati njihovu društvenu odgovornost, utjecati na promjene stavova i prevazilaženje predrasuda, osnažiti i jačati partnerstva među polaznicima i na taj način jačati njihovo samopouzdanje.

Prvi modul obuke za omladinske lidere i liderice se bavio temom timskog rada i liderstva gdje su polaznici kroz teoriju i praktične zadatke spoznali šta je to ustvari tim, rad u timu i liderstvo, te kako da animiraju sebe da rade na izgradnji osobina dobrog timskog igrača i uspješnog lidera.

Marko Ristić, polaznik obuke iz Bijeljine nam je rekao kako je prvi modul UMiD-a ispunio njegova očekivanja: „Na prvom modulu stekao sam dosta novih kolega. Upoznao ljude koji su na prvi pogled jako različiti i po svom načinu razmišljanja, ophođenja prema pojedinim stvarima i na kraju po svom dosadašnjem životnom, odnosno radnom iskustvu. Sa druge strane veže nas ta jedna nit koja nam spaja interesovanja i stvara atmosferu pogodnu za rješavanje kompleksnih zadataka, atmosferu u kojoj smo dovoljno koncentrisati i u kojoj smo sigurni i imamo povjerenja jedni u druge, što je važno istaći. UMiD zaista za sada opravdava sva moja očekivanja i to treba da bude primjer na koji način mladi treba da mijenjaju, prevashodno sebe, a potom i svoje okruženje.“

Marko

Polaznici obuke su pristupili timskom radu i liderstvu kao organizacijskom procesu koji zahtijeva usmjerenost na ljude. Tokom interaktivnih radionica spoznali su lične i timske prednosti liderskog pristupa i vođenja tima u odnosu na upravljanje timom.

 „Posebno mi se svidjela interaktivna priroda modula i vježbe koje smo provodili, a koje su nam omogućile da primijenimo stečeno znanje u praksi. Naučio sam šta to znači biti pravi lider, kako timski rad najbolje funkcioniše, a prije svega, otkrio sam nove stvari o sebi i svojim sposobnostima kroz razne testove. Smatram da će mi stečena znanja i iskustva biti korisna u životu, osobito u situacijama kada moram sarađivati ​​s drugima kako bi ostvarili zajedničke ciljeve. Planiram primijeniti ove vještine u svom svakodnevnom životu i u organizacijama u kojima volontiram“, ističe Amar Obradović, polaznik obuke iz Mostara.

Amar

Da će prvi od deset modula već na početku biti od koristi polaznicima, kazala nam je i Valentina Drolc, polaznica obuke iz Lukavca koja stečeno znanje planira primijeniti prilikom pokretanja vlastitog biznisa: „Nakon odslušanog prvog modula, shvatila sam da timski rad nedvojbeno donosi nove kvalitete i možda bolji put do uspjeha. Iako sam na modul došla da naučim nešto više, sa istog sam se vratila s velikom željom i motivacijom da nešto promijenim konkretno u svojoj organizaciji pa onda i u lokalnoj zajednici. Također kao neko ko želi i ide ka tome da pokrene vlastiti biznis, želim da imam kompetencije koje dobar lider treba da ima.“

Valentina

Polaznici su u sklopu obuke imali i „Kafu sa…“ Samirom Nuhanović, operativnom direktoricom IT kompanije Softhouse Balkans, koja je prenijela svoje iskustvo u radu i priču o svojim počecima, ali i njeno shvatanje tima, pogotovo u okruženju u kojem profesionalno djeluje.

Trodnevno druženje i učenje je zasigurno ispunilo očekivanja koja su polaznici imali i u nekima je već probudio želju da postanu bolji mentori i lideri.

„U svom okruženju, organizaciji i lokalnoj zajednici, primjenjujem i namjeravam primijeniti svoje znanje i iskustvo kako bih podržao i inspirisao druge da razvijaju svoje vještine i potencijale. Želim biti mentor i lider koji će preuzeti inicijativu i pokazati primjerom kako se sarađuje u timu i postižu ciljevi. Vjerujem da ću na taj način pomoći u stvaranju pozitivne atmosfere i učinkovitijeg rada u svojoj organizaciji i lokalnoj zajednici“, ističe Amar.

Sa ovim iskustvima polaznika uvjereni smo da će lični napredak i volja rasti iz modula u modul, te da će i naredna tema koja će se baviti građanskim aktivizmom i volontiranjem, biti od koristi polaznicima.