Analiza položaja i potreba mladih općine Sanski Most kao osnova za izradu strateškog dokumenta za mlade

Zakon o mladima Federacije BiH nalaže da svi nivoi vlasti u Federaciji BiH imaju obavezu definiranja, usvajanja i provođenja strategija prema mladima, a Općina Sanski Most jedna je od institucija vlasti koja je prepoznala potrebu za izradom strateškog dokumenta za mlade. U proteklih nekoliko mjeseci, Institut za razvoj mladih KULT proveo je istraživanje položaja i potreba mladih na području općine Sanski Most.

Analiza položaja i potreba mladih općine Sanski Most, kreirana na osnovi rezultata istraživanje koje je obuhvatilo 379 osoba starosti od 15 do 30 godina, ukazuje na potrebe i probleme mladih iz oblasti obrazovanja, rada, zapošljavanja i samozapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite, kulture, sporta, aktivizma i učešća mladih u odlučivanju te sigurnosti.

Iz analize, koja predstavlja osnovu za izradiu strateškog dokumenta za mlade na području općine, izdvajamo nekoliko zanimljivih podataka:

– Primjetan je pad broja učenika u srednjoškolskom obrazovanju. U školskoj 2017/2018. godini u Sanskom Mostu bilo je upisano ukupno 1125 učenika. U 2021. godini taj broj iznosio je 681 ili oko 39% manje upisanih učenika.

– Što se tiče oblasti zapošljavanja, oko 36% mladih se izjasnilo da želi imati svoj biznis, odnosno da radi u vlastitoj firmi. Za najbitniji vid podrške prilikom pokretanja biznisa oko 35% mladih je istaknulo finansijsku podršku. Mladima je važna i mentorska podrška koju je navelo 14% ispitanika, a oko 10% mladih treba pravnu i edukativnu podršku o biznisu.

– Kada je riječ o zdravstvenoj zaštiti mladih, oko 45% mladih žena u općini Sanski Most nikada nije izvršilo ginekološki pregled.

Provedeno istraživanje položaja i potreba mladih na području općine Sanski Most i analiza rezultata istraživanja potvrda su napora i nastojanja ove institucije vlasti usmjerenih ka poboljšanju položaja mladih na svome području. Proces izrade strateškog dokumenta za mlade na području općine Sanski Most vodi Radni tim za izradu Strategije za mlade u ovoj općini, u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT.

Za više informacija o položaju i potrebama mladih pogledajte Analizu položaja i potreba mladih općine Sanski Most.

Strategija prema mladima je dokument institucija vlasti sa programskim pristupom prema mladima što uključuje definirane probleme i potrebe mladih, strateške pravce djelovanja te ciljeve i mjere za realizaciju strategije.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Analiza i istraživanje

Šta misle građani o radu nevladinih organizacija?

Institut za razvoj mladih KULT u proteklom periodu organizirao je dvodnevnu konferenciju...

Analiza i istraživanjeAnaliza o mladima

Rastuća želja za preduzetništvom: mladi u Banjoj Luci žele vlastiti biznis

Grad Banja Luka i  Gradski omladinski savjet u saradnji s Institutom za...

Analiza i istraživanjeAnaliza o mladima

ONAuBiH: Predstavljeno istraživanje o mladima u bh medijima

Predstavnici Instituta za razvoj mladih KULT danas su prisustvovali prezentaciji publikacije pod...

Analiza i istraživanjeAnaliza o mladima

Šta su izazovi i problemi mladih u Modriči?

O izazovima sa kojima se susreću mladi u Modriči govori istraživanje koje...