Donosimo vam osam savjeta kako da vaše organizacije budu prepoznatljivije i dobiju podršku razvijenih kompanija

Institut za razvoj mladih KULT u okviru programa Snaga lokalnog održao je NVO MeetUp na temu Saradnja sa svrhom – nevladine organizacije i realni sektor. Na MeetUp-u su učestvovali predstavnici nekih od najrazvijenijih kompanija koje djeluju u Bosni i Hercegovini.

Nevladine organizacije igraju ključnu ulogu u društvu, one su tu da pruže podršku i rješenja za različite probleme. Njihov rad je izuzetno važan za ostvarivanje socijalne pravde i unapređenje kvalitete života ljudi. Međutim, kako veoma često nevladine organizacije nemaju dovoljno sredstava, resursa i prilika za realizaciju svojih ciljeva, misije i vizije, saradnja sa realnim sektorom postaje sve značajnija.

Preporuke koje slijede u nastavku teksta nastale su u razgovoru sa:

 • generalnim direktorom BH Telecoma, gosp. Sedinom Kahrimanom,
 • izvršnim direktorom Bit Alliance, gosp. Damirom Maglajlićem,
 • menadžericom marketinga dm – drogerie markt, gđom. Ajlom Hadžić.

Upravo zbog važnosti saradnje nevladinog i realnog sektora, donosimo vam osam savjeta kako da vaše organizacije i projekti budu prepoznatljiviji i da privuku pažnju i/ili podršku razvijenih kompanija:

 • Projekte planirajte već za narednu godinu!

Razvijene kompanije već u ovoj godini planiraju svoja budžetska sredstva za sljedeću godinu, pa zbog toga planirajte i vi ranije. Pošaljite prijedloge projekata koje planirate realizirati u narednoj godini blagovremeno, pa će tako i kompanije imati više vremena za razmatranje pristiglih projekata za finansiranje.

 • Održiv projekat je dobar projekat!

Vaši projekti su sigurno korisni, međutim velike kompanije radije izdvajaju novčana sredstva za projekte koji su održivi u dužem vremenskom periodu. Zapitajte se kolika je opravdanost, realna održivost i dugotrajnost vaše ideje, te se u svom projektnom prijedlogu potrudite da to i obrazložite.

 • Neka vaši projekti uključuju širu populaciju!

Vodite računa o tome da vaši projekti budu inkluzivni. Neka oni obuhvataju širu populaciju, te budu u službi općeg dobra i koristi za cjelokupnu zajednicu.

 • Potrudite se da i kompanija zadovolji određeni interes od vas!

Budite svjesni da kompanije ulažu svoja novčana sredstva u vaš razvoj i rast, pa je realno da i kompanije imaju određena očekivanja od vas. Svaka kompanija će radije podržati projekat od kojeg će i ona imati određeni vid koristi ili će njegove rezultate osjećati i prezentirati svojima zahvaljujući podršci koju su pružili.

 • Dobra promocija na prvom mjestu!

Ako nije vidljivo, možda se nije ni dogodilo. Vodite računa o tome da partneri i donatori vole biti istaknuti, te da osjete zahvalnost za dobrobit koju pružaju zajednici. U projektne prijedloge uvrstite kvalitetnu medijsku promociju kompanije od koje želite dobiti finansijsku ili neku drugu vrstu podrške.

 • Postignite regionalnu obuhvaćenost svojim projektom!

Kako i same kompanije imaju uticaj i djelovanje na različite dijelove zemlje u kojoj posluju, one radije podržavaju projekte koji su regionalno zastupljeni. Neka vaš projekat ne bude isključivo vezan samo za jedan grad ili mjesto. Ako je to moguće, proširite svoje ciljeve na više gradova, odnosno regija. Na taj način ćete povećati i vidljivost donatora.

 • Osluškujte potrebe tržišta.

Kako vaši donatori dolaze iz realnog sektora, te vole aktuelne i održive stvari, neka i vaši projekti budu takvi. Vodite računa o potrebama tržišta. Neka vaš projekat bude realan, potreban i tražen od strane šire populacije.

 • Umrežite se sa drugim organizacijama.

Pokažite kompanijama da  nevladine organizacije dijele iste ili slične vrijednosti. Radite na umrežavanju i stvaranju partnerskih veza, pa u projekte uključite i druge nevladine organizacije.Tako ćete pokazati da je nevladin sektor uvezan, podržavajući, sveobuhvatan, a da je vaša projektna ideja društveno važna i prihvaćena.

Nadamo se da će vam ovi savjeti biti korisni za poboljšanje saradnje i ostvarivanje kvalitetnih partnerskih odnosa sa realnim sektorom.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Jačanje organizacijskih kapacitetaObuke

Trening EU fondovi i upravljanje projektnim ciklusom

Trening EU fondovi i upravljanje projektnim ciklusom ima za cilj unaprijediti znanje učesnika u...

Jačanje organizacijskih kapacitetaProcjena organizacija

Udruženje „Dignitet“ iz Mostara – šarena krila mladog leptira

Udruženje “Dignitet” iz Mostara nastalo je prije tri godine, iz želje i...

Jačanje organizacijskih kapacitetaProcjena organizacija

Centar „Koraci nade“ Tuzla – priča o ljubavi i uspjehu

„U Tuzli postoji jedna kuća u kojoj ljubav stanuje…“ početak je himne...