Zašto mladi Zapadnog Balkana teško pronalaze posao?

Mladi nemaju pristup kvalitetnim uslugama karijernog savjetovanja, nedostatak koordinacije i saradnje među glavnim interesnim stranama, ograničen pristup informacijama, nedostak kvaliteta praksi i obuka o vještinama za poboljšanje zapošljivosti neki su od ključnih izazova za sve zemlje Zapadnog Balkana, kada se govori o zapošljavanju mladih.

Podaci su objavljeni u sažetku politika (eng. policy brief) „Zapošljivost mladih – Ključni izazovi u izradi politika na Zapadnom Balkanu“ koji je rezultat regionalnog istraživanja o zapošljivosti mladih na Zapadnom Balkanu, u čijem je provođenju i izradi istraživačkih dokumenata učestvovao Institut za razvoj mladih KULT, u okviru regionalnog projekta WeB4YES – Inicijativa organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana za podršku zapošljavanju mladih, podržanog od strane Evropske komisije. Ovaj sažetak politika nudi pregled ključnih izazova u izradama politika vezanih za karijerno savjetovanje, praksu i obuke o vještinama za poboljšanje zapošljivosti mladih u zemljama Zapadnog Balkana, a identifikovani su na osnovu analitičkih izvještaja i regionalnih i državnih konsultacija s ključnim interesnim stranama u 6 zemalja (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Albanija i Kosovo). Sažetak politika možete preuzeti ovdje.

Regionalni izvještaj o zapošljivosti mladih na Zapadnom Balkanu, na temelju kojeg je izrađen sažetak politika, sadrži pregled važnih pitanja u području zapošljivosti mladih, i to uključenost organizacija civilnog društva, sudjelovanje mladih ljudi iz udaljenih i ruralnih područja te regionalnu saradnju. Na osnovu provedene analize mapirana su područja potencijalne saradnje između organizacija civilnog društva i javnih institucija u regiji Zapadnog Balkana na državnom i regionalnom nivou. Regionalni izvještaj o zapošljivosti mladih na Zapadnom Balkanu na engleskom jeziku možete preuzeti ovdje.

Inicijativa WeB4YES traje do kraja 2020. godine, a podržana je od strane Evropske komisije u okviru programa „Osnaživanje civilnog društva i medija 2016-2017, Regionalne tematske mreže organizacija civilnog društva“.

Više o projektu: https://mladi.org/v2/bs/projekti/4/web4yes i http://web4yes.bos.rs/

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Uncategorized @bs

Kroz narandžasti objektiv: Godišnji izvještaj za 2022. godinu

  Nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja grubi oblik kršenja osnovnih ljudskih...

Uncategorized @bs

Javni poziv institucijama vlasti za podršku u provedbi istraživanja i izradi nacrta strateškog dokumenta za mlade

Institut za razvoj mladih KULT poziva institucije vlasti u Bosni i Hercegovini...