Gračanica: Poslodavci i mladi trebaju raditi zajedno

Više od 50 % mladih iz Gračanice posao namjerava tražiti izvan Bosne i Hercegovine, pokazala je anketa koju su mladi u ovoj lokalnoj zajednici realizovali u okviru lokalne građanske inicijative „Mladi za mlade“. Rezultati ankete koji su 9. oktobra 2018. godine predstavljeni u Gračanici tokom događaja Dan „D“ pokazali su i da se većina mladih, njih 57%, za pet godina vidi izvan granica zemlje.

Provođenje ankete bila je jedna od aktivnosti inicijative „Mladi za mlade“, a događaj Dan „D“ svojevrstan odgovor na ovakve rezultate ankete među mladima iz Općine Gračanica i poveznica između mladih i poslodavaca.

U gračanici je oko 7.000 nezaposlenih mladih i moramo im pomoći da pronađu svoj put – poruka je koja je upućena sa događaja „Dan D“ koji je za cilj imao ukazati mladima na sve mogućnosti koje im se pružaju u procesu pronalaska posla, ali ih i  uvezati sa potencijalnim budućim poslodavcima. Dan D okupio je najznačajnije privrednike i potencijalne buduće poslodavce i mlade ljude, posebno srednjoškolce koji su na prekretnici izbora budućeg zanimanja.

gracanica2

“Tražio sam aktivno posao, ali prilikom mnogih apliciranja nisam dobio niti odbijenicu. Tužan sam zbog ove činjenice, ali nisam odustao. Posao sam našao, ne u struci, ali sam našao.” – istakao je Ajdin Topčagić, mlada osoba koja je u okviru ovog dešavanja odlučila govoriti o problemima mladih u ovoj općini.

Inicijativu mladi za mlade pokrenula je neformalne grupe mladih iz Gračanice, a realizuje se u okviru lokane građanske inicijative koju je podržao i Institut za razvoj mladih KULT.

„U Bosni i Hercegovini postoje mladi ljudi koji nisu niti jedan dan bili na evidenciji biroa za zapošljavanje i vjerujem da i među vama ima onih koji će imati sličan put. Vjerujte u sebe, u svoje znanje i nemojte se bojati preuzeti inicijativu i tražiti svoju priliku.“ – poručila je Nejra Neimarlija Roić iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Kako je istaknuto tokom razgovora mladih i poslodavaca, svijest o problemu velike nezaposlenosti ove populacije postoji, ali i o hitnosti reakcija i iznalaženju rješenja.

Privrednici i poslodavci pozvali su mlade da biraju škole i fakultete za kojima postoji potreba na tržištu rada, ali i da više energije ulažu u sticanje znanja kako bi bili konkurentni. Mladi su tokom razgovora ukazali na brojne probleme s kojim se suočavaju prilikom zapošljavanja.

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...