Nove prostorije za 60. rođendan

 

Opća biblioteka Vareš 60. rođendan proslavila je u obnovljenim prostorijama. Institut za razvoj mladih KULT podržao je Ideju Udruženja Inicijativa mladih o obnovi prostorija i kreiranja novog ambijenta koji će knjigu stanovnicima ovog gradića učiniti dostupnijom.

„Izdvajanjem sredstava za inicijativu obnove Opće biblioteke željeli smo dati vjetar u leđa mladima Vareša okupljenim u udruženju Inicijativa mladih, kao i djelatnicama Opće biblioteke Vareš. Osvježena je boja na zidovima, postavljen novi laminat, police. Građani su uradili novi pult u biblioteci i to zajedništvo lokalnog stanovništva je i najveća vrijednost cijele inicijative.“ – istakao je Nedžad Kamenica iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Prostorije u kojima su smještene zbirke, kao i dio namjenjen za čitanje, volonterskim radom proteklih dana preuredili su mladi iz Vareša i Sarajeva. Minimalnim sredstvima doprinijeli su ugodnijoj atmosferi budućim posjetiocima.

Čitanje je uživanje, Varešani to dobro znaju. Kapacitet je dobar i raduje me da i ovo pokažemo svijetu, šta je Vareš, kako ga promoviramo i kakvog ga želimo predstaviti domaćoj i svjetskoj javnosti – kaže Zdravko Marošević, načelnik općine Vareš.

biblioteka2

U maloj lokalnoj zajednici koju prati trend iseljavanja stanovništva biblioteka ima veliki značaj kao mjesto okupljanja mladih. Iako su im dostupne nove tehnologije, veliki broj njih slobodno vrijeme provodi u biblioteci.

Bibioteka je veliki jubilej obilježila Svečanom akademijom u Radničkom domu koja je okupila predstavnike biblioteka s područja Ze-do kantona, kao i predstavnike javnog, obrazovnog, kulturnog života općine Vareš.

Opća bibilioteka Vareš je osnovana 04. januara1958. godine odlukom tadašnjeg načelnika općine Ivice Džoje i Narodne skupštine i u to vrijeme se zvala Narodna biblioteka.

Danas Opća biblioteka Vareš broji preko 37.000 naslova raspoređenih u 6 odjeljenja.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Javni poziviUncategorized @bs

Dijalog mladih i vlasti Grada Bihaća: U susret Strategiji prema mladima

Grad Bihać u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT, Udruženjem “Centar...

Uncategorized @bs

Mladi su spremni aktivno raditi na rješavanju problema i izazova

Nakon Ljetnog kampa aktivizma u augustu 2023. g., Institut za razvoj mladih...

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...