Usvojen Prijedlog zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo

Danas je na nastavku 54. Radne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo sa 25 glasova ZA usvojen Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo. 

Ovim Zakonom su regulisane tri vrlo važne oblasti u borbi protiv korupcije i to sukob interesa, zaštita prijavitelja korupcije i jačanje integriteta u institucijama javnog sektora.

Institut za razvoj mladih KULT je u saradnji sa Uredom za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo izradio analizu mjera za sprječavanje sukoba interesa u institucijama Kantona Sarajevo što predstavlja jedan od prvih koraka u daljem pristupu izradi podzakonskih akata.

Tokom javne rasprave koja je trajala 45 dana pristigli su brojni prijedlozi koji su najvećim dijelom usvojeni. Učešćem svih relevantnih aktera doprinosi se boljem zakonskom okviru u BiH, a Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS je otvorio vrata svima koji uistinu žele aktivno raditi i boriti se za pravednije društvo.

Tijelo koje je ovlašteno da provodi Zakon koji stupa na snagu 1. januara 2023. godine je Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.

Korupcija square 1

Institut za razvoj mladih KULT od septembra 2021. godine aktivno radi na provedbi inicijative Reci NE korupciji u Kantonu Sarajevo. Inicijativa, koja se provodi uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske, a u saradnji sa Uredom za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, nastoji privući pažnju javnosti, a posebno mladih i ukazati na štetnost korupcije na život pojedinaca kao podržati kreiranje boljeg zakonskog okvira koji će osigurati transparentnost rada institucija vlasti.

#ZATVORenoZAKORUPCIJU

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *