28. Sarajevo Film Festival: O ljudskim pravima sa mladim aktivistima sa cijelog Zapadnog Balkana

Iako se činilo da je duga borba za garanciju osnovnih ljudskih prava završena te se osnovna prava doživljavaju kao nešto zaista zagarantovano, brojne situacije u Evropi i na međunarodnom nivou podsjećaju nas da ne postoji apsolutna garancija ili ‘sigurna prava’. Ponovo se postavlja pitanje kako postkonfliktna društva obezbjeđuju čitav niz prava, kako su nova žarišta sukoba vratila godine unazad u ono što je izgledalo kao demokratija te koliko su naša društva diskriminatorna, uprkos propisanim pravima.

Da film, umjetnost i kultura mogu kreirati prostor za razgovor o ovim važnim i osjetljivim temama potvrdio je ovogodišnji 28. Sarajevo Film Festival svojim programom Human Rights Day koji je po prvi put u ovom formatu održan od 13. do 17. augusta 2022. godine. Program je okupio mlade aktiviste iz Bosne i Hercegovine, buduće omladinske lidere i liderice te predstavnike Mreže evropskih ambasadora, koju čine mladi sa cijelog Zapadnog Balkana, koji su tokom pet dana programa razgovarali o ljudskim pravima i utjecaju umjetnosti, prije svega filma, u adresiranju slučajeva kršenja ljudskih prava.

“Mislim da mi je ove godine “Human Rights Day” program na kojem sam učestvovao u sklopu Sarajevo Film Festivala dao nešto drugačiju priliku da uz pregledane filmove naučim dosta novih stvari o njihovim tematikama. Program preporučujem svima koji žele saznati nešto novo o ljudskim pravima, a mogu slobodno reći da je meni bio od velike koristi.”, izjavio je Zaim Mehić, student i polaznik Uči, Misli i Djeluj! UMiD 17 obuke za omladinske lidere.

ZaustaviMržnju

Human Rights Day program je kombinacijom umjetnosti – prije svega filma, akademskog i aktivističkog rada pokušao dati odgovor na pitanje koje se provlačilo kroz cijeli program ovogodišnjeg Dana ljudskih prava – kome danas pripadaju ljudska prava?

Mladi učesnici sa cijelog Zapadnog Balkana su tokom pet dana programa imali priliku pogledati neka od najnovijih i najznačajnijih filmskih ostvarenja poput filma Još jedno proljeće, srbijanskog reditelja Mladena Kovačevića, te Valcer sa Baširom i Gdje je Anne Frank, izraelskog reditelja Ari Folman. Pored projekcija filmova, učesnici su imali priliku prisustvovati različitim radionicama i master class-ovima, tokom kojih su slušali i razgovarali o važnim temama, poput govora mržnje i kampanje #ZaustaviMržnju koju je organizirao UNHCR Bosna i Hercegovina, te pitanja gdje je pravda i šta ona znači za tranzicijska društva, na kojem su učestvovali predstavnici Trial International u BiH, Mediacentra Sarajevo, Centra za nenasilnu akciju i bh. reditelj Nermin Hamzagić.

Panel Gdje je pravda

Svoje utiske u učešću na programu podijelio je i Zeid Čemer, aktivista iz Novog Travnika: “Program je zaista bio prije svega jako edukativan, dobro posložen, sa odličnim predavačima koji su nam držali pažnju od samog početka pa do kraja. Sadržaj je bio zanimljiv, popraćen uz smiješne anegdote predavača iz kojih se može štošta izvući. Nadam se ponovnom učešću na ovakvom programu i novim upoznavanjima.”

Najznačajniji dio programa bila je projekcija filma Slučaj nove veličine, ruske rediteljice Anna Shishova, koji je organiziran u sklopu 14. programa Dana ljudskih prava uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske. Nakon projekcije filma, organizirana je panel diskusija sa rediteljicom i glavnim glumcima filma, kao i Kafa sa… Ambasadorom Kraljevine Nizozemske, tokom kojih je razgovarano o razarajućim posljedicama kršenja ljudskih prava te kako se mladi mogu suprotstaviti kršenju i priključiti se borbi za osnovna ljudska prava.

Kafa sa Ambasadorom

Tokom ovih pet dana, učesnici HRD programa su zajedno sa učesnicima omladinskog programa „Suočavanje s prošlošću“ mogli poslušati priče i iskustva najpoznatije bosanskohercegovačke ratne reporterke Aide Čerkez i predsjednice nevladine organizacije Zaboravljena djeca rata, Ajne Jusić, te razgovarati sa ambasadorom Evropske Unije u BiH, Johanom Sattlerom.

Iako organiziran po prvi put u ovakvoj formi, Human Rights Day program je za učesnike bio edukativan, zanimljiv i inspirativan, a posebno su istakli segmente razmjene mišljenja i učenja, kao i umrežavanje, odnosno stvaranje veze sa drugim učesnicima ali i predavačima.

Panel III

Adrijan Nidal Mehmetović, aktivista Udruženja za razvoj i podršku mladih Plus Ultra i jedan od učesnika programa, također je podijelio svoje utiske: “Meni je program bio jako zanimljiv i odlično organiziran, pun zanimljivih događaja. Posebno bih istakao mogućnost upoznavanja drugih učesnika programa sa prostora cijelog Zapadnog Balkana, ali i raznih predavača i gostiju, poput Ambasadora Kraljevine Nizozemske, reditelja Ari Folmana i producenta Siniše Juričić.”

Panel

Human Rights Day program organiziran je u sklopu 28. Sarajevo Film Festivala, uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH, WeBalkans i Instituta za razvoj mladih KULT.

Photo credit: EU Info Centar, Ujedinjene nacije u BiH i Sarajevo Film Festival

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave