Univerzitetski profesori iz Austrije: Značajan doprinos Instituta u educiranju mladih na mir i zajedništvo

Deset profesora koji su dio programa Global Citizenship Education u Alps Adriatic Univerziteta u Klagenfurtu u Austriji, posjetili su danas Institut za razvoj mladik KULT. Nakon što smo im prezentirali rad Instituta, nisu krili oduševljenje vrijednostima koje promičemo i ostvarenim rezultatima na koje smo ponosni.

„Vrlo impresivan rad Instituta nam pomaže u našem studijskom putovanju i razumijevanju Bosne i Hercegovine. Posebno nam je interesantan pristup koji Institut ima prema mladima i participaciji mladih“  rekao je Werner Wintersteiner.

Kroz posjetu gosti u Institut su se zanimali za način funkcioniranja rada same organizacije, teme koje mlade motiviraju na participaciju i akciju u društvu, te teme koje mlade motiviraju na odlazak iz BiH. Istovremeno, zanimalo ih je i koliko mladi glasaju na izborima, te koliko se zanimaju za pitanja zaštite okoliša i klimatskih  promjena.

Posjeta Institutu

Cilj višednevne posjete Bosni i Hercegovini, u okviru koje su austrijski univerzitetski profesori odabrali i Institut, su razgovori o postratnoj situaciji u domenu obrazovanja za mir, tranzicije i uspjeha pomirenja. U tom kontekstu, posebno su bili zainteresirani za informacije o tome kako naši programi doprinose mladima u BiH, te kako se odražavaju na neki širi kontekst u društvu.

Pored zalaganja za mir i svijet bez granica, ova grupa univerzitetskih profesora odlučna je da istraži na koji način zemlje koje su politički podijeljene uspijevaju održati mir, sigurnost i toleranciju. Zainteresirani su za informacije o rezultatima provedenih projekata, kojima u okviru obaveznog ili neformalnog obrazovanja nevladine organizacije mladima prenose ideje tolerancije i suživota, te planiraju daljnje aktivnosti u BiH u okviru ovih oblasti.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *