Uspješna narandžasta saradnja – fotografijama, filmom i panel diskusijom poslana snažna poruka mladima

Saradnja Instituta za razvoj mladih KULT i Gimnazije Dobrinja danas je rezultirala zanimljivim aktivnostima u sklopu obilježavanja Narandžastog dana. Institut za razvoj mladih KULT već skoro deceniju, svakog 25. u mjesecu obilježava Narandžasti dan, dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, s ciljem slanja poruka podrške žrtvama i podizanja svijesti o rodnoj ravnopravnosti.

Učenici Gimnazije Dobrinja uz mentorstvo profesorice Aide Hasović, jučer su izradili i podijelili na društvenim mrežama fotografije posvećene Narandžastom danu. Na kreativan način, učenici su odlučili skrenuti pažnju svojim vršnjacima na ovaj, vrlo rasprostranjen problem, ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u svijetu. Danas, u prostorijama ove škole, prikazan je kratki video o Cyberbullyingu, nakon toga film “Bez glasa”, te je održana panel diskusija.

Jedna od panelistkinja bila je i Zorana Tovilović iz Instituta za razvoj mladih KULT. Zorana je mladima rekla nešto više o važnosti i obilježavanju Narandžastog dana u Institutu, te informirala prisutne na koji način se mogu uključiti u aktivnosti koje svakog mjeseca organizira Institut.

“Nasilje nije problem pojedinca nego pogađa cijelu društvenu zajednicu. Važno je znati da je za nasilje odgovoran isključivo počinitelj i da žrtva nije nikada kriva. Pomoć postoji, sistem postoji, ali da bi reagirao, potrebno je prijaviti nasilje”, rekla je učesnica panela Munevera Hodžić – Lemeš, menadžerica Sigurne kuće u Sarajevu.

“Fond lokalne demokratije ima i Centar za žene, dakle osoba može dobiti podršku, čak i za pokretanje vlastitog biznisa. Važno se usuditi prijaviti nasilje i ohrabriti osobu koja doživljava nasilje da prijavi, jer izlaz zaista postoji”, dodala je Jasmina Buljić, psihologinja u Sigurnoj kući.

Nakon panela, mladi su imali nekoliko pitanja za panelistkinje, te se složili da nasilje nije i ne smije biti privatna stvar i prolaziti nekažnjeno.

Zahvaljujemo se Gimnaziji Dobrinja na uspješnoj saradnji, prepoznavanju značaja ove teme i radujemo se saradnjama koje slijede!

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave