Mladi inovator Damir Hanić kao primjer i motivacija drugima – Znate li šta je MED modul?

Društvene promjene i inovacije najbolji su pokazatelj koliko mladi mogu i žele biti aktivni i koliko svojim radom mogu podići standarde i kvalitet života svih građana u nekoj lokalnoj zajednici. Youth Innovation Award 2022 (#YIA2022) imao je za cilj doprinijeti afirmaciji budućih inovativnih omladinskih lidera, njihovog rada i značaja u društvu, te motivirati mlade da doprinose i aktivno učestvuju u kreiranju boljih uslova za život.

Damir Hanić student je treće godine mašinstva na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu. Na jednom od lokalnih portala, Damir je pronašao poziv za takmičenje Youth Innovation Award 2022 koje na inicijativu ambasadora Kraljevine Nizozemske u BiH Nj. E. Jana Waltmansa organiziraju Ambasada Kraljevine Nizozemske u BiH i Institut za razvoj mladih KULT.

Prijavom na takmičenje i predstavljanjem svog inovativnog rješenja za problem zagađenosti zraka, Damir je oduševio stručni žiri, osvojio prvo mjesto, te novčanu nagradu i mentorstvo za realizaciju ideje. Danas, nekoliko mjeseci kasnije, Damir kaže da se #YIA2022 pokazao kao savršena prilika za kreativne mlade ljude koji žele predstaviti svoju ideju i dobiti podršku zahvaljujući kojoj će moći sprovesti u djelo svoja maštanja.

Na ideju o MED modulu došao je prije četiri godine dok je bio na razmjeni učenika u Italiji. Kaže da je bio vrlo kreativno dijete, te da je kao mali želio biti astronaut. Prvenstveno se želio baviti raketama i svoju inovaciju fokusirati na to, a nakon dolaska iz Italije, odustao je od te ideje, jer je shvatio da u uslovima koje nudi Bosna i Hercegovina ovakva ideja i nije najkorisnija, te da ne bi mogao nikome objasniti zašto baš ideju temeljenu na raketama smatra važnom. Da bi zamijenio raketu, Damir se dosjetio drona.

Način na koji funkcionira MED modul jeste da se uz pomoć drona na koji je zakačen motor i kapsula koja sadrži srebro jodid, pročišćava zagađeni zrak. Kako bi se modul aktivirao, dron treba dosegnuti određenu temperaturu koja je prisutna iznad smoga, a onda pokretanjem motora zaprašiti smog srebro jodidom. Na taj način, stvaranjem vještačke kiše, razbiće se smog i stvoriti šupljine kroz koje će prolaziti toplota i zrake sunca.

Učešće i pobjeda na #YIA2022 omogućili su Damiru priliku da ljudima praktično pokaže o čemu to on zapravo priča, a što je vrlo teško shvatiti ukoliko nema praktičnog, opipljivog primjera. Zahvaljujući #YIA2022, Damir je dobio prostor i mogućnost da napravi prve velike, praktične korake, te da njegova ideja dobije stvarni oblik. Koristeći 3D printer za čiju je kupovinu iskoristio novac koji mu je donijela pobjeda na #YIA2022, kako kaže, mnogo lakše pronađe problem u komponentama koje napravi i ima priliku ispraviti pogrešku. Novcem od nagrade Damir je nabavio i dron.

Pored Damirove porodice, veliku podršku pružaju mu bliski prijatelji koji znaju koliko je uložio truda u MED modul, koliko mu ova ideja znači, te koliki značaj može imati za cijelu zajednicu i problem zagađenog zraka. Damir smatra da bi ova ideja mogla doprinijeti kompletnom društvu, jer je problem smoga zaista problem svih nas. Pored novčane nagrade, Damir dodaje da nagradom smatra i brojna poznanstva i konekcije koje je stekao, što je, prema njegovim riječima velika prednost ovog takmičenja: „Napraviti konkretne poduhvate i doći do brojnih kontakata koji će biti podrška i pomoć u budućnosti. U ovom procesu, upoznao sam nove ljude i saznao mnogo korisnih informacija od drugih takmičara i ljudi iz Instituta za razvoj mladih KULT s kojima sam bio u kontaktu“.

Od decembra do danas Damir je napravio prototip MED modula koji ima tri senzora. Jedan od senzora mjeri temperaturu i visinu, te kada dron dostigne određenu visinu i temperaturu, aktivira se motor predviđen da raspršuje čestice iz kapsule napunjene srebro jodidom. Raspršivanje čestica stvara pritisak koji je veći od spoljašnjeg, pa pritisak ne može utjecati na raspršivanje. Damir je napravio i nekoliko varijanti kapsule, ali i mjesta za motor zahvaljujući 3D printeru. Kako to izgleda uživo, možete pogledati OVDJE.

Najvažnije što je naučio tokom Youth Innovation Award-a 2022 za Damira je, kako kaže, upravo preduzetničko razmišljanje.

„Kroz edukaciju dobiješ i malo drugačiju viziju. Edukacija koju smo radili sa uspješnom preduzetnicom gospođom Ernom Šošević pokazala nam je šta zapravo investitori traže, šta je to što njih interesira, i to je malo drugačije od onoga što interesira nas kao inovatore. Svima nama je nedostajala ta nota biznisa, prije Youth Innovation Award-a nismo razmišljali kao biznismeni“, navodi Damir, te dodaje kako se u narednim koracima uvijek trudi razmišljati i na taj način.

Na pitanje da li bi nešto uradio drugačije, on navodi da bi se više bazirao na prikazivanje rezultata i činjenica zašto je njegova ideja važna za zajednicu, umjesto na objašnjavanje tehničkog aspekta ideje. Danas, malo stariji i sa malo više iskustva u ovoj oblasti, smatra da je važnije pokazati ljudima kakvu korist će imati od projekta, te da ovakav projekt nije na jednoj osobi već uključuje i fakultete, univerzitete, vladine i nevladine organizacije, ali i sve pojedince, građane i građanke koji žele riješiti ovaj problem.

A da građani zaista prepoznaju značaj ideje i žele pomoći, primjer je jedan čovjek iz Ilijaša koji nije imao resurse, ali je odlučio Damiru pomoći tako što će ustupiti svoje imanje u Ilijašu na kojem bi mogao testirati ovu inovaciju.

Damiru će i u budućnosti nastaviti raditi na svojoj ideji kako bi njenom potpunom realizacijom bh. društvo dobilo potencijalni mehanizam rješavanja problema zagađenosti zraka, a Ambasada Kraljevine Nizozemske u BiH i Institut za razvoj KULT će nastaviti podržavati inovativne i kreativne mlade ljude čija zalaganja donose istinske promjene.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

DogađajiRad s mladima

Kafa s… Ivanom Soldo: Isplatiće se sve što radite s ljubavlju

Ivana Soldo, učesnica posljednje sezone MasterChef Hrvatska, ostavila je snažan dojam svojim...

Rad s mladima

Pridružite nam se na Kafi sa Ivanom Soldo!

Institut za razvoj mladih KULT organizira “Kafu sa Ivanom Soldo”! Ivanino ostvarenje...