Inovacija mladog Aldina Alića značajan korak za poljoprivredu u Zenici

Tražeći priliku da izraze ideje i razmišljanja o društveno korisnim promjenama i načinima kako da inovativnim idejama doprinesu rješavanju različitih problema u društvu, grupa vrijednih mladih ljudi prijavila se na takmičenje u predlaganju društvenih inovacija – Youth Innovation Award 2022. U cilju motiviranja mladih da budu pokretači pozitivnih promjena u svojoj zajednici, #YIA2022 je afirmirao buduće inovativne omladinske lidere, te ukazao na značaj njihovog rada, doprinosa i aktivnog učešća u kreiranju boljih uslova za život u Bosni i Hercegovini.

Ovo takmičenje mladi inovator prepoznao je kao priliku koja mu može omogućiti sredstva potrebna za realizaciju njegove ideje, ali i priliku da ideju konačno sprovede u djelo. Iako je bio svjestan da je materijal koji mu je potreban izuzetno skup, od ideje nije odustajao jer je smatrao vrlo praktičnom, primjenjivom i korisnom za svoje sugrađane. Pored toga, Aldin je želio upoznati nove mlade i hrabre ljude, koji su odlučili iznijeti svoje ideje i biti dio ove priče.

Na ideju Solar Green House došao je prije dvije godine pišući projekt koji je podrazumijevao i istraživački rad, za takmičenje na kojem je učestvovao prije #YIA2022. Iz te prvobitne ideje proizašla je i ideja koju je prezentirao na #YIA2022 i osvojio drugo mjesto, te mentorsku i finansijsku podršku. Solar Green House je plastenik koji funkcionira tako što ga solarni panel, spojen na inverter i na bateriju pomoću grijača zagrijava čak i tokom zimskog perioda. Mjerač toplote registrira toplotu, a termostat registrira temperaturu. Prednost ovog sistema jeste i to što se može preformulirati za hlađenje. Noću se zagrijava putem akumulatora, a dnevno se može puniti baterija preko invertera, te se može grijač direktno priključiti na solarni panel. Na taj način se dobije i punjenje i zagrijavanje u jednom projektu. Kako sve to izgleda u praksi možete pogledati OVDJE.

Krajnji cilj njegove ideje jeste napraviti eko plastenik od prerađenih materijala, čime bi omogućio ljudima u Zenici koji se žele baviti poljoprivredom da uzgajaju povrće na svojim balkonima.

Svoju ideju Aldin je prvo testirao na manjem plasteniku. Upravo s tim plastenikom, prijavio se na #YIA2022. Ponosno kaže da mu je njegova ideja unijela značajne promjene u svakodnevnicu i svakodnevnicu njegove porodice, jer je sa roditeljima počeo saditi povrće u zimskom periodu. Izradio je još četiri plastenika, a ono što je posadio uveliko raste.

Iz dana u dan, Aldin primjećuje vrlo pozitivne reakcije okoline, te ističe kako je nakon videa snimljenog za #YIA2022 dobio brojne pohvale u svom gradu za ideju. Prijatelji ga podržavaju od početka, a ima podršku i kolega s fakulteta. Aldin navodi i to da jedan od kolega koristi PET mašinu za prerađivanje plastike u filament koja je dio njegovog projekta, za svoj diplomski rad.

„YIA2022 mi je mnogo pomogao u realizaciji moje ideje, jer sam nagradu iskoristio da napravim sve ovo što sam do sada napravio, te da nabavim 3D printer koji je ustvari okosnica svega, jer kada se kreira model, potreban je printer koji će to isprintati“, kaže Aldin, navodeći da je nabavio printer koji printa velike oblike, tako da može printati šipke za plastenik i oblike zahvaljujući kojima se sklapaju šipke.

Na pitanje šta bi uradio drugačije da se može ponovo prijaviti, Aldin kroz smijeh kaže: „Osvojio bih prvo mjesto!“ Iako vrlo zadovoljan svojom inovacijom i dosadašnjim procesom, navodi da bi bolje pripremio prezentaciju i malo više istražio načine na koje bi postavljao grijače, jer je to prvobitno zamislio i prezentirao drugačije nego što je u procesu rada primijenio.

Da bi priveo svoju inovaciju konačnom rješenju, Aldinu je preostalo da nabavi veće grijače i još jednu bateriju, kako bi jedna baterija radila u toku dana, a druga u toku noći jer je za funkcioniranje ovog plastenika i reguliranje temperature optimalne za uzgoj povrća potreban neprestan rad. Nakon konačnog proizvoda, Aldin planira smanjiti cijene troškova, na način da će materijal za plastenik izrađivati od prerađene plastike, te omogućiti uzgoj povrća svim sugrađanima koji se žele baviti poljoprivredom, bez ulaganja mnogo finansijskih sredstava za plastenik koji je, kako kaže, na području Zenice itekako potreban. Aldin u narednom periodu želi i za sebe izraditi Solar Green House i baviti se poljoprivredom, te nakon što model totalno pretvori u eko plastenik i nađe rješenje kako da obloži plastenik eko folijom, planira ga pustiti u prodaju da svima bude na dohvat ruke.

Aldin Alić iz Zenice je još jedan primjer mlade osobe koja želi napredovati, pokazati svoju kreativnost i potencijal, te na taj način pomoći zajednici u kojoj živi, donoseći rješenja za kojima ta zajednica traga i koja su joj potrebna. Aldinu želimo mnogo sreće u daljem angažmanu i stvaranju boljih uslova za sve nas.

%s Comment

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Kako su mladi u Sarajevu i Banjoj Luci ojačali svoje samopouzdanje i ličnu sigurnost?

U proteklom periodu održane su radionice „Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti“ koje...

Rad s mladimaUMiD teachers

Nastavnici kao lideri u zajednici: Mentalna snaga mladosti

Životni tempo je sve brži a ostvarenje ciljeva i postizanje uspjeha uglavnom...

Obuke i treninzi za omladinske lidereOmladinski radniciRad s mladima

Omladinski rad je temelj za bolju budućnost

Omladinski rad danas igra ključnu ulogu u razvoju mladih ljudi, pomažući im...

Rad s mladimaUMIDp

U susret Lokalnim izborima 2024: Koliko mladi (ne) učestvuju u izbornim procesima?

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je 8. maja 2024. g. donijela...