Jačanjem organizacijskih kapaciteta organizacije hrabrije koračaju ka svojim ciljevima

Institut za razvoj mladih KULT je u decembru 2022. godine proslavio svoj 20. rođendan. U tih dvadeset godina postojanja i djelovanja stalo je dugogodišnje i raznovrsno iskustvo, a između ostalog i doprinos izgradnji i razvoju civilnog društva u Bosni i Hercegovini, povjerenje i saradnja sa značajnim međunarodnim institucijama, razvojnim agencijama i donatorima, ali i više od 150 projekata.

Zahvaljujući stečenom iskustvu i svakodnevnim uspješnim aktivnostima, Institut nudi svoju ekspertizu i partnerstvo u razvoju kapaciteta nevladinih organizacija, a kroz aktivnosti jačanja organizacijskih kapaciteta koje se provode kroz nekoliko Institutovih programa.

ŠTA JE KULT/POK®?

 KULT/POK® je online alat za samoprocjenu i procjenu organizacijskih kapaciteta, koji je razvio Institut za razvoj mladih KULT. Metodološki, alat je razvijen kroz 14 kategorija sa ukupno 90 indikatora gdje se na skali od 1 do 4 procjenjuju kapaciteti organizacija.

KULT/POK čine tri faze:

(I) faza – podrazumijeva samoprocjenu i kroz nju organizacije prolaze samostalno,

(II) faza – podrazumijeva verifikaciju, gdje organizacije prilažu dokumentaciju kojom dokazuju i obrazlažu svoje ocjene iz prve faze i

(III) faza – koja podrazumijeva procjenu, gdje Institutova komisija pregleda, analizira i verificira dostavljenu dokumentaciju, što služi kao osnova za pripremu specifičnih preporuka i planova/strategija za jačanje kapaciteta, kreiranih samo za tu organizaciju.

ŠTA JE REZULTAT PROCESA?

Po završetku samoprocjene i procjene, organizacija dobija indeks formiran od prosjeka procjene svih 90 pitanja, a kreće se u rasponu od 1 do 4.

Važno je naglasiti da ocjena 1 nije negativna, već ukazuje na potrebu organizacije za nadogradnjom i unaprjeđenjem određenih kapaciteta, dok je ocjena 4 vizija kojoj organizacija treba da teži. Indeks vrijedi tri godine pod uvjetom da ne dođe do općih statusnih promjena organizacije koje direktno utječu na njene kapacitete.

U dosadašnjem periodu, kroz proces samoprocjene i procjene organizacijskih kapaciteta prošle su 62 organizacije.

ŠTA KAŽU KORISNICI?

Korisnici KULT/POK alata u evaluacijskim upitnicima ostavljaju brojne pozitivne i za Institut korisne komentare, što osoblje Instituta dodatno motivira da nastavi raditi na jačanju organizacijskih kapaciteta i pružanju mentorske i druge podrške, kako bi ojačane organizacije bile spremne biti pokretač svakodnevnih promjena u društvu.

Iako je već spomenuto da se indeksom organizacijskog razvoja utvrđuje stepen ostvarenog napretka, KULT/POK nije alat, niti proces koji rezultira samo indeksom. U toku trajanja ovog procesa osnažuju se ljudi, rađaju se brojna poznanstva, prijateljstva, usvajaju se nova znanja, dijele savjeti i stvaraju uspomene. A da sve organizacije istinski žele da rastu i razvijaju se, stvaraju kreativne, vrijedne i drage ljude koji svoj posao doživljavaju kao ljubav i hobi, kojima su pri tome izuzetno posvećeni – dokaz su upravo svakodnevni komentari korisnika. Na taj način izražavaju zahvalnost za priliku da baš njihova organizacija učestvuje u programima koji su za njihovo dobro.

„Hvala vam još jednom što vjerujete u nas i što ste nam dali priliku da pod vašim mentorstvom rastemo i razvijamo se“, riječi su jedne od korisnica programa jačanja organizacijskih kapaciteta.

I dok veliki broj članova ovih organizacija ulaže svoje vrijeme, znanja i vještine da stvore bolje uvjete za život generacijama koje dolaze, ali i da ohrabre sve one koji rade na provedbi različitih inicijativa, i pokažu im koliko su zapravo mali koraci važni za velike uspjehe, Institut za razvoj mladih KULT se trudi da još više i marljivije uči, kako bi se ovaj proces nastavio i u budućnosti.

“Hvala vam za materijale, fotografije i svu podršku koju nam pružate. Mnogo ste nam pomogli da se ‘posložimo’ i vaše edukacije su nam baš dobro došle i u pravom momentu. Hvala vam što postojite i što se trudite da naše organizacije i društvo izgradimo i unaprijedimo”, još je jedan komentar zahvaljujući kojem i Institut kao organizacija raste i širi krila, jer ne postoji bolja motivacija od „hvala što postojite“.

Zahvaljujući velikom broju organizacija koje su barem jednom prošle kroz proces samoprocjene i procjene i organizacijskih kapaciteta, te značajnim povratnim informacijama od korisnika programa, alat će u narednom periodu doživjeti određene dopune i izmjene, a sve s ciljem prilagodbe potrebama organizacija i unaprjeđenja njegovih performansi.

U potpunosti vjerujući da veliki broj organizacija može učiniti mnogo i obojiti naše društvo i svakodnevnicu nešto šarenijim bojama, Institut se iz dana u dan trudi biti podrška i primjer takvim idejama. Osnaženi napretkom naših partnera, nastavljamo sa promjenama koje su svima potrebne.

Za dodatne informacije i pitanja koja se tiču jačanja organizacijskih kapaciteta, možete nam se obratiti putem e-mail adrese selma.sljivo@kultbih.org.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Jačanje organizacijskih kapacitetaObuke

Trening EU fondovi i upravljanje projektnim ciklusom

Trening EU fondovi i upravljanje projektnim ciklusom ima za cilj unaprijediti znanje učesnika u...

Jačanje organizacijskih kapacitetaProcjena organizacija

Udruženje „Dignitet“ iz Mostara – šarena krila mladog leptira

Udruženje “Dignitet” iz Mostara nastalo je prije tri godine, iz želje i...

Jačanje organizacijskih kapacitetaProcjena organizacija

Centar „Koraci nade“ Tuzla – priča o ljubavi i uspjehu

„U Tuzli postoji jedna kuća u kojoj ljubav stanuje…“ početak je himne...