U Brčkom promovirano sudjelovanje građana u procesu donošenja odluka

Na događaju “Zajedno s proaktivnim građanima i građankama” u Brčkom je u promovirano sudjelovanje građana i građanki u procesu donošenja odluka, a jedna od ključnih poruka sa skupa bila je da istinski aktivizam kreće od ličnog primjera svakog pojedinca i angažmana u zajednici u kojoj živimo.

Događaj “Zajedno s proaktivnim građanima i građankama” okupio je predstavnike organizacija civilnog društva iz BiH, lokalne aktiviste i aktivistkinje, kao i predstavnike lokalnih vlasti u Distriktu i okolnim općinama.

Kako su priopćili organizatori, namjera skupa bila je razmijeniti iskustva i ideje za razvoj lokalnih organizacija civilnog društva kako bi što bolje definirali prioritetne potrebe građana u svojim zajednicama i jasno i efikasno prenijeli svoje ideje i zahtjeve prema vlastima.

Također, sudionici su predstavili kojim će se pitanjima i na koji način baviti njihove društvene kampanje koristeći postojeće mehanizme sudjelovanja građana u donošenju prijedloga.

“U sedam lokalnih zajednica smo obavili 160 susreta te smo u saradnji sa organizacijama civilnog društva identificirali ključne oblasti za unapređenje života ljudi u tim lokalnim zajednicama. Današnjim događajem simbolično obilježavamo službeni početak rada na unapređenju ovih oblasti. Nadalje, upravo su u tijeku susreti u dodatnih sedam lokalnih zajednica širom Bosne i Hercegovine, a do sada smo razgovarali s preko 2000 građana koji su identificirali više od 700 problema u svojim lokalnim sredinama” – rekao je Slaviša Prorok, menadžer PRAGG projekta.

Aktivno sudjelovanje građana i građanki, a naročito socijalno isključenih, u zagovaranju i kreiranju javnih politika kroz angažman u organizacijama civilnog društva doprinosi jačanju zajednice.

Dodaje se kako će PRAGG podržati organizacije civilnog društva da kroz sudjelovanje u demokratskim procesima predstavljaju glas građana i građanki.

Rješavanje problema koje građani i građanke prepoznaju u svojim zajednicama, korak je naprijed za bolji život i pozitivne društvene promjene u Bosni i Hercegovini – zaključak je današnjeg događaja.

PRAGG finansira Vlada Švicarska, a provodi ga konzorcij koji čine HELVETAS i NIRAS, u partnerstvu s lokalnim partnerima Centri civilnih incijativa (CCI) i Institut za razvoj mladih KULT.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Podrška kroz grantoveProgramsko partnerstvo

Kako približiti BiH Evropskoj uniji? Mladi znaju!

Događaj Inicijative mladih za EU integracije održan u okviru projekta “Inkubator zagovaračkih...

Programsko partnerstvoRad s mladima

Ljetni kamp aktivizma u zajednici kao motivacija za nove prilike

„Mislila sam da je beznadežno sve do jula mjeseca ove godine kada...