Treća po redu Sedmica održivog razvoja u BiH – Želim računati na zdraviju i održiviju budućnost

U toku je treća po redu Sedmica održivog razvoja u Bosni i Hercegovini koja se održava s ciljem promocije Ciljeva održivog razvoja u BiH.  Pridruživanje EU i Agenda 2030. su usko usklađeni, a napredak ka SDG-ovima također znači snažniji napredak ka punopravnom članstvu u EU.

Organizacija Sedmice održivog razvoja u BiH podržana je inicijativom „Prevođenje Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u BiH u održivi i inkluzivni rast (SDG2BiH)“, koju finansira Švedska, a implementira UNDP u partnerstvu sa UNICEF-om i UN Women, u okviru cjelokupnog programa Ujedinjenih Naroda u cilju pružanja podrške vlastima u Bosni i Hercegovini i u koordinaciji sa Uredom rezidentne koordinatorice UN-a u BiH.

Prvi događaj u sklopu Sedmice održivog razvoja u BiH bio je “Lokalizacija Ciljeva održivog razvoja u Bosni i Hercegovini – od velikih ideja do djela”, gdje su predstavljene brojne inicijative i strategije za postizanje održivih razvojnih ciljeva na lokalnom nivou.

Na ovom događaju učestvovala je i uposlenica Instituta za razvoj mladih KULT, Zorana Tovilović Glavaš. Zorana je mlada profesionalka koja se profilira u polju rada s mladima i imala je priliku upravo glasom mladih prisutnima predstaviti opredjeljenja Bosne i Hercegovine za dostizanje Ciljeva održivog razvoja I Agende 2030.

Photo credit: Sulejman Omerbašić

Tokom svog izlaganja Zorana je, praveći poveznicu sa svojim ličnim identitima koje ima kao mlada osoba, mlada profesionalka, kćerka, starija sestra, supruga, istakla da do 2030 godine želi biti majka i svoju djecu odgajati u državi u kojoj je provela najveći dio svog života – Bosni i Hercegovini.

“Iz svakog od mojih identiteta koje sam spomenula mi je jednako važno da znam da u Bosni i Hercegovini ostajem, jer mogu računati na bolje sutra, jer se mogu nadati zdravijoj i održivijoj budućnosti. Agendu 2030 i opredjeljenost Bosne i Hercegovine ka ovom putu vidim kao priliku da svi zajedno sistemski mijenjamo društveni ambijent za nas koji ostajemo ovdje, i za našu buduću djecu, za generacije koje tek dolaze. Danas, više nego ikada prije je važno da mlade uključujemo, da im damo glas i da čujemo šta imaju reći. Mladi su resurs koji možemo i moramo iskoristiti i oni nisu samo naša budućnost, nego i sadašnjost!”

Sedmica održivog razvoja u Bosni i Hercegovini pruža platformu za sastanke, konsultacije i diskusije s ciljem promocije SDG-a u zemlji. Ovo je instrument UN-a za podršku SDG Vijeću u BiH u podizanju svijesti i uključivanju ključne publike u razgovore o uspješnim pričama, novim trendovima i naučenim lekcijama koje vode ka implementaciji Agende 2030 u BiH.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave