Sumirani utisci i iskustva ROUTE WB6 programa u BiH

Testiranje pilot šeme ROUTE WB6 regionalnog prekograničnog programa razmjene volontera bliži se kraju, te je Institut za razvoj mladih KULT, kao partner i kontakt tačka programa u BiH, organizirao radni sastanak sa partnerima, volonterima i organizatorima volontiranja iz BiH koji su učestvovali u provedbi programa. 

Radni sastanak bio je prilika da prisutni iz različitih perspektiva i uloga u okviru ROUTE WB6 programa, u razgovoru sa predstavnicima Regionalne kancelarije za saradnju mladih RYCO i eksperticom za monitoring i evaluaciju gospođom Blerjanom Bino, podijele iskustva, naučene lekcije i preporuke za unaprjeđenje programskih šema. 

 

Rezultati jedinog sveobuhvatnog istraživanja o položaju i potrebama mladih provedenog u posljednih 13 godina, a koje je proveo Institut pokazuju da je svaka treća mlada osoba u BiH uključena u volonterske aktivnosti i da mladi volontiranje vide kao efikasan alat za postizanje pozitivnih društvenih promjena.

Da se volontiranje, posebno prekogranično, može koristiti i kao alat koji pomaže u prevazilaženju društvenih i etničkih podjela među mladima u regiji i poticati ih da usvoje europske društvene vrijednosti koje će doprinijeti pomirenju, stabilnosti i prosperitetu u Zapadnom Balkanu pokazuju iskustva proizašla iz testiranja pilot šeme ROUTE WB6. 

U svega nekoliko mjeseci kroz program razmjene prošlo je preko 200 mladih osoba iz Zapadnog Balkana. Preko 20 mladih iz Bosne i Hercegovine volotiralo je na festivalima i kulturno – sportskim manifestacijama poput South Outdoor Festivala u Boršu i Tirana Maratona u Albaniji, Bitola Open City festivala i D-Festa u Dojranu u Sjevernoj Makedoniji, Beldosca i Euroijade u Srbiji, kao i Ocean Lave u Crnog Gori. Dvije mlade i motivirane volonterke iz Bosne i Hercegovine jesen i početak zime su provele volontirajući skoro dva mjeseca u Omladinskom kulturnom centru u Bitoli i Mladim istraživačima Srbije u Beogradu. 

Istovremeno, Bosna i Hercegovina je ugostila skoro 40 mladih u osoba iz Zapadnog Balkana koji su volontirali na BiH Color Festivalu u Brčkom, Street Arts Festivalu u Mostaru, Pravo Ljudski Film Festivalu u Sarajevu, kao i troje motiviranih mladih volontera iz Albanije koji su proveli po dva mjeseca podržavajući aktivnosti Udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO – NE iz Sarajeva i Udruženja Zdravo da ste iz Banja Luke. 

Misao vodilja i ideja oko koje je ROUTE WB6 osmišljen je da mladi Zapadnog Balkana postanu pokretačka snaga pomirenja i društvene obnove – akteri koji će promicati europske vrijednosti, međukulturni dijalog i regionalnu saradnju u cilju socio-ekonomskog i demokratskog razvoja.

Institut za razvoj mladih KULT je kontakt tačka programa u Bosni i Hercegovini, te dio konzorcija koji predvodi Regionalna kancelarija za saradnju mladih RYCO u saradnji sa organizacijama iz Zapadnog Balkana. Projekt se provodi uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Norveške.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *