Šta mladi misle o posljedicama korupcije?

Još jedna grupa srednjoškolaca iz Richmond Park Međunarodne srednje škole Sarajevo učestvovala je na radionici „Protiv korupcije se boriš kada progovoriš!“ koja je dio inicijative Reci NE korupciji u Kantonu Sarajevo.

Srednjoškolci su se zabavili uz interaktivni kviz, ali i naučili vrlo korisne informacije o korupciji i njenim negativnim posljedicama za društvo. Oni srednjoškolci koji su ostvarili najbolje rezultate, dobili su i simbolične nagrade.

Nakon kviza uslijedila je i kratka diskusija o problemu korupcije u društvu i načinima suzbijanja ovog široko rasprostranjenog problema u svim segmentima društva. Sa učenicima je razgovarano o primjerima korupcije u svakodnevnom životu, šta sve spada u korupciju i kako je prepoznati.  Učenici su raspravljali i o problemu neprijavljivanja korupcije od strane građana, a posebno mladih, te zaključili da je svaku koruptivnu radnu potrebno prijaviti jer je svaka prijava korak naprijed ka rješenju ovog problema.

Podaci iz istraživanja Instituta za razvoj mladih KULT pokazuju da je upravo korupcija jedan od glavnih razloga zbog kojeg mladi odlaze iz Bosne i Hercegovine. Kviz o korupciji predstavlja edukativno zabavni sadržaj koji mlade na vrlo interaktivan način informira o različitim pojmovima koji se provlače kroz temu korupcije, o vrstama koruptivnih radnji, ali i zanimljivostima koje mladima mogu pomoći u podizanju svijesti o štetnosti korupcije u svim segmentima društva i neophodnosti borbe protiv korupcije. Mladi smatraju da su posljedice korupcije itekako vidljive u društvu, te da je važno prvenstveno znati prepoznati korupciju kako bi se što manje pojavljivala, te kako bi posljedice koje ostavlja bile manje.

Institut se zahvaljuje Richmond Park Međunarodnoj srednjoj školi Sarajevo za saradnju i prepoznavanje važnosti edukacije i informiranja mladih o korupciji kao negativnoj društvenoj pojavi.

Ova radionica dio je aktivnosti u okviru inicijative Reci NE korupciji u Kantonu Sarajevo, koju realizira Institut za razvoj mladih KULT. Inicijativa se provodi uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Analiza i istraživanje

Šta misle građani o radu nevladinih organizacija?

Institut za razvoj mladih KULT u proteklom periodu organizirao je dvodnevnu konferenciju...

Analiza i istraživanjeAnaliza o mladima

Rastuća želja za preduzetništvom: mladi u Banjoj Luci žele vlastiti biznis

Grad Banja Luka i  Gradski omladinski savjet u saradnji s Institutom za...

Analiza i istraživanjeAnaliza o mladima

ONAuBiH: Predstavljeno istraživanje o mladima u bh medijima

Predstavnici Instituta za razvoj mladih KULT danas su prisustvovali prezentaciji publikacije pod...