Srednjoškolci žele učiti više o temi korupcije

Srednjoškolce u Kantonu Sarajevo zanima tema korupcije i žele više učiti o njoj, a to dokazuju i posljednje aktivnosti u oblasti antikorupcije koje organizira Institut za razvoj mladih KULT. Srednjoškolci žele naučiti više o pojavnim oblicima korupcije u društvu, kao i negativnim posljedicama koje korupcija ostavlja na mlade. Odlučni su da budu pokretačka snaga u eliminisanju korupcije iz društva.   

Učesnici radionica navode da se u školama jako malo govori o korupciji i načinima na koji se mladi mogu boriti protiv koruptivnih radnji. Učenici u srednjim školama nisu dovoljno informirani kako i kome prijaviti korupciju te ističu da bi uvođenje posebnog predmeta koji bi mlade educirao o korupciji bio jako koristan. Trenutno se kroz časove demokratije u srednjim školama jako malo govori o korupciji, etici i moralu.

radionica

Institut za razvoj mladih KULT kroz organiziranje različitih formata radionica o borbi protiv korupcije nastoji srednjoškolce i druge mlade upoznati o vrstama pojavnih oblika korupcije i kako ih prepoznati. Ovaj put to je bila radionica u saradnji sa Asocijacijom srednjoškolaca u BiH – Lokalni tim Sarajevo. Poseban fokus se stavlja na posljedice koje korupcija izaziva i potrebu prijavljivanja korupcije. Učenici u srednjim školama iskazuju interes za pojmove etičnosti i moralnosti koji su jako bitni kada govorimo o temi korupcije. Kroz edukativne i interaktivne formate radionica srednjoškolci uče o antikoruptivnim radnjama. Često daju i vlastite primjere kada su se suočavali sa korupcijom, a nisu imali hrabrosti ni znanja to prijaviti. Cilj radionica „Protiv korupcije se boriš kada progovoriš!“ je mlade osposobiti i pružiti im znanje i hrabrost da prepoznaju i prijavljuju oblike korupcije u svojoj okolini. Upravo takvi mladi su nosioci pozitivnih promjena koje će doprinijeti smanjenju korupcije u Kantonu Sarajevo.

Institut za razvoj mladih KULT od septembra 2021. godine aktivno radi na provedbi inicijative Reci NE! korupciji u Kantonu Sarajevo. Inicijativa, koja se provodi uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske, nastoji privući pažnju javnosti, a posebno mladih i ukazati na štetnost korupcije na život pojedinaca, ispitati stavove građana i mladih o korupciji te pružiti osnovne informacije o borbi protiv korupcije.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *