Međunarodni dan mladih: Bosna i Hercegovina za sve generacije

U društvu kakvo je bosanskohercegovačko, zbog sve većeg broja mladih ljudi koji su otišli ili to planiraju, sve češće možemo čuti kako nam budućnost nije svijetla, kao i to da postajemo „zemlja staraca“. Starenje stanovništva i mijenjanje demografske slike s jedne strane, a doba digitalizacije i ubrzavanja života mladi s druge strane, doveli su do postojanja međugeneracijskog jaza, nerazumijevanja, predrasuda mladih prema starima i starih prema mladima.

Vjerujemo da bi svaki dan trebao da bude dan mladih i dan za mlade. Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1999. godine donijela je rezoluciju o proglašenju Međunarodnog dana mladih, koji se svake godine širom svijeta obilježava 12. avgusta raznim aktivnostima posvećenim mladima, a sve u svrhu promocije njihovih znanja, vještina i sposobnosti. Tako je bilo i danas.

druga slika

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana mladih je Međugeneracijska solidarnost: Stvaranje svijeta za sve uzraste i tim povodom Institut za razvoj mladih KULT organizirao je događaj Bosna i Hercegovina za sve generacije.

treca slika

U parku Obrazovno – razonodnog centra za mlade Spajalica u Ilidži, Institut je na današnjem međugeneracijskom druženju okupio s jedne strane mlade, volontere i polaznike Uči, Misli i Djeluj! obuke za omladinske lidere, a sa druge strane korisnike Doma za starija lica Sentivo, Doma Vitalis i Centra za zdravo starenje u Ilidži.

Događaj je okupio čitav spektar različitih generacija, a sve sa ciljem razmjene mišljenja i iskustava kako kao društvo možemo podržati različite generacije. Jedan od zaključaka diskusija je da moramo svi zajedno raditi na njegovanju uspješnih i pravičnih međugeneracijskih odnosa i partnerstava kako bismo osigurali da niko ne bude izostavljen.

Podsticanje međugeneracijske solidarnosti je više nego ikad potrebno kako bi se osigurao inkluzivan i održiv oporavak. Dok prolazimo kroz treću godinu pandemije COVID-19, posebno je važno prepoznati i pozabaviti se ovim barijerama vezanim za dob kako bismo se, kao društvo izgradili na način koji koristi snage i znanja svih generacija.

Institut današnjim međugeneracijskim druženjem želi poslati poruku da svako od nas ima odgovornost prema društvu u kojem živimo i da je za bolje društvo potrebno uvezivanje i saradnju različitih generacija kako bi doprinijelo prevazilaženju ekonomskih, socijalnih, zdravstvenih i svih drugih barijara i predrasuda zasnovanih na starosnoj dobi.

Izmijenjena demografska slika značit će veći procenat starijeg stanovništva, a naš zadatak jeste da promišljamo kako i na koje načine iskustva starijih generacija prenijeti i integrisati u ideje i inovacije mladih.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Obuke i treninzi za omladinske lidereUMIDUMiD teachers

Učesnici UMiD obuka spremni su za nove liderske poduhvate!

Institut za razvoj mladih KULT je održao ceremoniju dodjele certifikata i potvrda...

Rad s mladima

Pridružite nam se na Kafi sa Ivanom Soldo!

Institut za razvoj mladih KULT organizira “Kafu sa Ivanom Soldo”! Ivanino ostvarenje...