Sat je jedan, ali vrijedan: Volontiranjem gradimo mostove za međusobno uvažavanje

Naredna priča o volonterima i volonterskim organizacijama nas vodi u Gradišku, u Udruženje Most koje je svoje male, a kasnije i velike korake napravilo još u 2009. godini. Iz Udruženja ponosno kažu da su jedna od najuticajnijih i najuspješnijih organizacija u Gradu Gradiška. Udruženje Most svoj rad bazira na tri aktivna programska polja: omladinski program, program zaštite životne sredine i program lokalnog razvoja sa fokusom na društveno preduzetništvo.

“Kroz svoj rad služimo se metodama neformalnog obrazovanja i volontiranja, stvaranja poslovnih prilika, razvojem politika i implementacijom, ali i praktičnim i inovativnim projektima koji uključuju aktivnosti u polju zapošljavanja” kažu iz Udruženja.

Udruženje u svom registru ima oko 500 registrovanih volontera koje uključuju u svoj rad kako bi ih, kako kažu, “otrgli” od loših obrazaca ponašanja koji se javljaju njihovim polaskom u srednju školu.

“Volontere uključujemo u rad s ciljem da se osnaže, da izađu iz svoje zone komfora, te nauče stvari koje će im biti od koristi u daljem životu. Također, uključivanjem volonteri zapravo stvaraju svijest i mišljenje o volonterizmu kao korisnoj stvari kako za zajednicu tako i za njih same,” dodaju iz Mosta.

Most 4

U Mostu cijene i smatraju važnim spremnost volontera da se stave na raspolaganje organizaciji i zajednici, te dodaju da je veliki broj akcija koje je Udruženje implementiralo upravo zahvaljujući volonterima. Bitno je spomenuti da, pored lokalnih volontera, Udruženje Most svake godine ugosti i međunarodne volontere koji borave u Gradišci 10 mjeseci i doprinose svakodnevnim aktivnostima Udruženja.

Ovim susretima se, kako kažu, grade konekcije između lokalnih i međunarodnih volontera, ali i organizuju zajedničke aktivnosti čime se direktno doprinosi razvoju međusobnog uvažavanja.

Most 11

Kao jedan od najvećih izazova s kojima se kao organizatori volontiranja susreću, iz Mosta navode to da je teško zadržati volontere duži vremenski period.

“Volonteri su najaktivniji u periodu srednjoškolskog obrazovanja nakon čega odlaze na obrazovanje ili zapošljavanje u drugi grad jer u Gradu Gradiška nemaju priliku za dalje obrazovanje. Ali ipak nije sve tako crno. Ima i svijetlih primjera onih koji se nakon završenog obrazovanja ponovo pridruže aktivnostima Udruženja”, zaključuju iz Mosta.

Ono što je još bitno napomenuti jeste da je Lokalni volonterski servis Gradiška, koji je u sklopu Udruženja Most, 2018. godine nagrađen kao najbolji organizator volontiranja u Republici Srpskoj, a 2020. godine bili su sekretarijat Volonterskog servisa Republike Srpske. Za njih su ove nagrade, kako kažu, kruna na dugogodišnji rad i podstrek da djeluju predanije i da se svakim danom sve više trude kako bi činili dobro za svoju zajednicu.

Most 5

„Jako je izazovno reći i poručiti mladima nešto što već nisu čuli. Ono što se nekako provlači kroz sve godine našeg rada sa volonterima jeste da volontiranjem mladi dobiju i druženje, odnosno interakciju sa drugim ljudima, učenje i zabavu.  Dakle, volontiranje je splet više aktivnosti, a efekti volontiranja budu vidljivi u doprinosu razvoja naših zajednica. Mladi, pridružite se i volontirajte!”

U susret međunarodnom danu volontera serijal “Sat je jedan, ali vrijedan” realizira se u svrhu promocije solidarnosti kroz volontiranje za doprinos razvoja zajednica i individualnog razvoja, te podrške koje volontiranje daje našem društvu.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Rad s mladima

Formirati udruženje mladih, raditi na strategiji prema mladima i dobiti željeni prostor za mlade!

Prozor-Rama je jedna od ukupno 13 partnerskih zajednica koja je u fokusu...

Rad s mladima

Boost Innovation trening – Prvi koraci od ideja ka realizaciji

Institut za razvoj mladih KULT i Ambasada Kraljevine Nizozemske u Bosni i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Rad s mladima

Dijalog sa mladima – platforma kroz koju se glas mladih zaista čuje

Ako vas zanima „Kako voditi dijalog sa mladima u zajednici“, dobra vijest...