“Sačuvajmo naša sela” kao podsjetnik o važnosti očuvanja prirode

Za svaku mladu osobu koja želi biti aktivna u zajednici važno je osigurati mogućnost da prepozna problem u društvu, ali i želja da bude dio rješavanja prepoznatih problema. Tu mogućnost prepoznavanja problema u svojoj zajednici i podržavanje ideja za njihovo rješavanje, mladima nude lokalne građanske inicijative koje provode učesnici obuke Uči, misli i djeluj!, koju godinama organizira i provodi Institut za razvoj mladih KULT.

Polaznik obuke Munever Mešić je kroz svoju lokalnu građansku inicijativu prepoznao problem zagađenosti okoliša, tačnije dijelova putnog pojasa uz koji ljudi bacaju smeće iz automobila, kao i mjesta u prirodi predviđenih za izlete. Odlučan da doprinese rješavanju ovoga problema pokrenuo je inicijativu „Sačuvajmo naša sela“ kroz koju je organizirao nekoliko akcija čišćenja, ali i edukativne radionice za djecu i mlade na temu zaštite životne sredine i očuvanja prirode.

Ideja za održavanjem radionica za djecu u dobi od 10-15 godina na temu zaštite i očuvanja okoliša pokazala se savršenom. Teme poput ekologije, korištenja energije, recikliranja i ekološkog odgoja zainteresovale su učesnike, mladi i djeca su bili oduševljeni i složili se da bi u skorijem periodu vrlo rado učestvovali u novim edukacijama i druženjima. 

“Radionica je bila jako zanimljiva. Družila sam se sa svojim vršnjacima i zajedno smo naučili nešto novo. Razgovarali smo o okolišu i kako ga trebamo čuvati da nam bude zdraviji i ljepši. Radujem se novim druženjima”, izjavila je desetogodišnja djevojčica, učesnica ove radionice.

Svoje oduševljenje nije krio ni četrnaestogodišnji učesnik: “Veoma sam zadovoljan učestvovanjem u edukaciji Udruženja mladih “FUTURA” i sa zadovoljstvom ću učestvovati u daljem radu udruženja. Ponosan sam na sebe, jer dajem svoj doprinos selu i činim nešto korisno za svoju zajednicu.”

LGI Munever 2

Ono što po završetku LGI-ja ostaje kao podsjetnik na ovu fenomenalnu priču jeste postavljanje edukativne table pored puta koja će u budućnosti služiti ljudima kao upozorenje i podsjećati koliko je važno čuvati prirodu.

Iako je eko tabla nešto što je prvo primijetno kad je riječ o inicijativi “Sačuvajmo naša sela”, ovoj tabli prethodili su dani učenja, druženja i podizanja svijesti kod mladih i djece o važnosti zaštite okoliša. Eko akcija uređenja i čišćenja putnog pojasa Međiđa Donja – Međiđa Gornja spojila je čak 25 volontera i aktivista, a akciji čišćenja se pridružio i lokalni tim ASuBiH-a Gradačac. Veliku količinu otpada mladi su adekvatno smjestili na mjesta koja su za to i predviđena.

IMG f085bb6fb4734a4f3242d4b15f1ac10d V

Koordinatoru ove inicijative i vrijednom UMiD-ovcu Muneveru, reakcije djece i mladih potvrdile su da zaista radi nešto vrijedno i važno za svoje naselje i građane.

“Ovaj projekat je ostavio poseban trag na učesnike, samim tim što se u našem selu prvi put održala edukacija za djecu i mlade, a čiji je organizator nevladina organizacija. Ovo je motivacija svima nama u udruženju da još bolje i aktivnije radimo za našu lokalnu zajednicu. Hvala još jednom Ambasadi Kraljevine Švedske u BiH i Institutu za razvoj mladih KULT što su pružili podršku i dali nam priliku da se predstavimo u najboljem svjetlu. Postavljena eko tabla sa porukom na ulazu u selo Donja Međiđa, ima zadatak da svakodnevno podsjeća građane, a naročito vozače u saobraćaju na efekat zagađenja, te da izgradi svijest kod stanovništva, sa krajnjim ciljem manjeg zagađenja životne sredine. Reakcije stanovništva su vrlo pozitivne, sa jasnim osvrtom da konstantno treba raditi na polju izgradnje svijesti kod građana. S druge strane, ova eko-tabla će biti i lijepa uspomena na druženje uz koje smo napravili pozitivnu promjenu, korisno provedeno slobodno vrijeme i veliki doprinos za zajednicu”, ponosan je Munever.

Muneverova priča još jednom dokazuje da je važno prepoznavati one mlade koji se trude, žele i uspijevaju biti dio pozitivnih priča i davati im prilike da jasno pokažu kako i pojedinac može biti pokretač velikih promjena. Institut za razvoj mladih KULT uspijeva u tome već 17 generacija i ponosno prati sve mlade čija energija, rad i ideje donose značajne promjene ovom društvu.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

DogađajiRad s mladima

Kafa s… Ivanom Soldo: Isplatiće se sve što radite s ljubavlju

Ivana Soldo, učesnica posljednje sezone MasterChef Hrvatska, ostavila je snažan dojam svojim...

Rad s mladima

Pridružite nam se na Kafi sa Ivanom Soldo!

Institut za razvoj mladih KULT organizira “Kafu sa Ivanom Soldo”! Ivanino ostvarenje...