Kako omladinski radnici mogu unaprijediti politike prema mladima?

Razumijevanje legislative o mladima, kreiranje i provedba politike prema mladima su teme na kojima ne rade svi omladinski radnici. Ipak, osnovne pojmove bi trebali poznavati svi omladinski radnici jer jedino tako mogu aktivno i kvalitetno podržati mlade na veće i snažnije učešće u procesima donošenja odluka u lokalnim zajednicama i višim razinama vlasti. Politiku prema mladima provode nadležne državne i druge institucije kako bi mladima osigurali mogućnosti i iskustva koja podržavaju njihovu uspješnu integraciju u društvo i omogućavaju im da budu aktivni i odgovorni članovi društava u kojima žive i da budu agenti promjene. 

Koji su koraci za kreiranje kvalitetne politike prema mladima, kako ih inicirati i adekvatno provoditi, bile su teme nastavka obuke za stručne saradnike za rad s mladima. Šta konkretno politike prema mladima mogu učiniti za mlade ljude u zajednici i koja je uloga omladinskog radnika u ovim koracima, samo su neke od tema koje je obrađivalo 17 mladih koji u svojim zajednicama djeluju kao profesionalno ili volonterski angažirani omladinski radnici.

Zakonska regulativa u polju mladih je jednako važna za omladinske radnike i njihov rad s mladima kao i druge oblasti rada. Kroz obuku su upoređivani mehanizmi iz tri zakona o mladima u BiH, davani primjeri dobre prakse provedbe zakonskih mehanizama iz BiH i regije, ali i analizirane politike prema mladima u zajednicama iz kojih polaznici obuke dolaze.

SSRM 2022 Modul 2 foto 01

Kroz ovaj modul sam usavršio poznavanje zakonskih procedura i propisa kojima se mladi mogu i trebaju služiti kako bi činili određene pozitivne promjene u radu s mladima u lokalnoj zajednici, te radili na poboljšanju samog statusa mladih. Sa sigurnošću mogu reći da Institut za razvoj mladih KULT pruža veliku podršku i stavlja akcenat na praktično usavršavanje polaznika, a ne samo na teorijski pristup. Na taj način se obavlja potpuna i kvalitetna obuka budućih stručnih saradnika u radu s mladima, jer se na pravilan način uči upotreba važnih mehanizama za unapređenje mladih u lokalnim zajednicama,  izjavljuje Ermin Mandžuka iz Zenice.

U okviru obuke kroz razgovor sa službenikom za mlade i pomoćnicom Načelnika Općine Centar Sarajevo razgovarano je na koji način i koje sve mjere i aktivnosti ova lokalna uprava provodi kako bi kreirala i podržala prilike za mlade. Gđa Dizdarević i gosp. Arnautović su predstavili niz programa i mjera koje provode za bolji položaj mladih ali su bili otvoreni i za prijedloge kako unaprijediti odnos s mladima u samoj zajednici gdje rade.

SSRM 2022 Modul 2 foto 02

Poznavanje politika prema mladima je od velikog značaja za omladinske radnike, kako nam često zakonski i strateški dokumenti daju okvire u kojima se krećemo. Nažalost, moje kolege i ja smo se kroz učenje na ovom modulu i diskusiju o stanju u našim zajednicama, još jednom suočili sa poraznom činjenicom da skoro svi nivoi vlasti krše zakonska riješenja, izjavljuje Nikola Kandić, polaznik iz Bileće.

Stručni saradnici za rad s mladima (poznatiji kao omladinski radnici) predstavljaju osobe koje rade u omladinskim centrima, omladinskim klubovima, omladinskim organizacijama, organizacijama koje rade s mladima ili javnim ustanovama koje podržavaju razvoj mladih ljudi. Uloga stručnog saradnika je da podržava profesionalni, lični i obrazovni razvoj mlade osobe. Radeći s mladima na različitim idejama i inicijativama, stručni saradnici za rad s mladima rade i na razvoju zajednica u kojima djeluju.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *