Sat je jedan, ali vrijedan: Za volontiranje ne treba iskustvo, već želja

Da volontiranje u Bosni i Hercegovini nema granica pokazuje nam priča koju vam donosimo sa sjevera Bosne i Hercegovine, tačnije iz mjesta Srbac. Glavni akter ove priče je Udruženje građana „C.E.Z.A.R“ koje veliku pažnju pridaje volontiranju što potvrđuje i nagrada za najboljeg organizatora volontiranja u Republici Srpskoj u 2019. godini, kao i to da su trenutni voditelj sekretarijata Volonterskog servisa Republike Srpske.

Kroz svoj rad i zalaganje trude se obuhvatiti interesovanja i potrebe što većeg broja djece i mladih, a posebnu važnost daju svojim volonterima jer „Biti volonter je izuzetno značajno, naročito za mlade ljude, budući da volontiranje utiče na razvoj sopstvene ličnosti, na širenje vidika, razvoja osjećaja pripadanja, empatije i korisnosti“, smatraju iz udruženja.

C.E.Z.A.R djeluje na području opštine Srbac još od 2010. godine i kažu da su jedno od najaktivnijih udruženja, ne samo na području opštine Srbac, već i regiona. Također, prošle godine odlukom Skupštine opštine Srbac Udruženje C.E.Z.AR. je dobilo status udruženja od javnog interesa za opštinu Srbac.

UG C.E.Z.A.R 1

Udruženje na mjesečnom nivou okuplja preko 160 učesnika kroz razne programe, kreativne radionice i kurseve stranih jezika. Časovi plesa, škola fotografije, glume i gitare, školica sporta i zumba samo su neke od aktivnosti koje provode. Pored toga održava se i veliki broj edukacija za djecu i mlade, kako u udruženju tako i u lokalnim školama.

U razgovoru su nam rekli da veliki broj svojih aktivnosti ne bi mogli realizirati bez svojih volontera, a razlozi za uključivanje volontera u rad organizacije su mnogobrojni.

„Prije svega, bez volontera najveći broj humanitarnih i radnih akcija, kulturno-zabavnih manifestacija, uličnih akcija, akcija podizanja svijesti, mnogobrojnih projekata, ali i druženja, ne bi bio realizovan. Volonteri u organizaciju dolaze i ostaju zbog slobode da pretvore svoje ideje u djelo, da učine neku korisnu stvar za sebe i za svoju lokalnu zajednicu, te zbog činjenice da se osjećaju “kao kod kuće”, budući da su vrata udruženja uvijek otvorena za sve mlade ljude i svaku mladu osobu sa zadovoljstvom primamo u tim.“  

UG C.E.Z.A.R 4

Ono što ističu kao izazov broj jedan u volontiranju, ali i u radu sa mladima je kako zainteresovati, pokrenuti i aktivirati mlade.

„Kada imate aktivne i zainteresovane mlade, nemate ograničenja u planiranju aktivnosti tako da oni ovaj izazov ne smatraju kao veliki problem u svom udruženju, jer kako kažu: „Motivacije našim volonterima zasigurno ne nedostaje, budući da su naši mnogobrojni volonterski programi zamišljeni tako da privuku i zainteresuju volontere različitih interesovanja. Trudimo se da promocijom na razne načine motivišemo i razvijamo samosvjesne mlade ljude koji kroz svoj angažman unaprijeđuju uslove života u lokalnoj zajednici.“

Svakako je dodatna motivacija i nagrada za najboljeg volontera, koju svake godine dodjeljujemo mladoj osobi koja iza sebe ima najveći broj volonterskih sati, na Međunarodni dan volontera (05.12.). Osim nagrade za volontera godine, ovaj dan je prilika da se zahvalimo svim aktivnim volonterima simboličnim poklonima i zahvalnicama, te na taj način ukažemo na njihov neprocjenljiv značaj u radu našeg udruženja“.

UG C.E.Z.A.R 3

Da bi se postalo volonter nisu potrebni posebno znanje, vještine ili neko prethodno iskustvo. Dovoljno je samo imati volju i želju za volontiranjem i kvalitetnim provođenjem slobodnog vremena, te želju da daju svoj doprinos razvoju zajednice i pomognu ljudima kojima je pomoć potrebna, a ujedno rade na ličnom razvoju, ostvaruju poznanstva i prijateljstva te skupljanju iskustva, koja će im sigurno značiti u budućnosti.

U susret Međunarodnom danu volontera serijal “Sat je jedan, ali vrijedan” realizira se u svrhu promocije solidarnosti kroz volontiranje za doprinos razvoja zajednica i individualnog razvoja, te podrške koje volontiranje daje našem društvu.

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Rad s mladima

Formirati udruženje mladih, raditi na strategiji prema mladima i dobiti željeni prostor za mlade!

Prozor-Rama je jedna od ukupno 13 partnerskih zajednica koja je u fokusu...

Rad s mladima

Boost Innovation trening – Prvi koraci od ideja ka realizaciji

Institut za razvoj mladih KULT i Ambasada Kraljevine Nizozemske u Bosni i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Rad s mladima

Dijalog sa mladima – platforma kroz koju se glas mladih zaista čuje

Ako vas zanima „Kako voditi dijalog sa mladima u zajednici“, dobra vijest...